Zlatni saveti za uređenje enterijera

Za dobar raspored i stilski uređen dom

Dugačak sto idealan je za velike trpezarije, a taburei nikada ne treba da budu razbacani po celoj sobi
Enterijer 15.11.2013. - 17:05h
Foto: Thinkstock

Udobnost na prvom mestu!
Kod uređenja enterijera, osim na sklad, treba pripaziti i na praktičnost, naročito kada je kuhinja u pitanju. Važno je da sve što stalno koristite bude lako dostupno i na vidljivom mestu. To će uneti red u dom i uštedeti vreme koje se najčešće gubi na traženje stvari.
Ovo je samo jedan od saveta za uređenje doma, a evo još nekih koje treba znati.

Taburee povežite u celinu
Kaučeve, fotelje i taburee najbolje je smestiti jedne uz druge umesto da budu razmešteni svuda po sobi. Tako razbacani ostavljaju utisak stilske nepovezanosti, pa ih je bolje spojiti ili u manje grupe ili u jednu celinu.

 

Pravilno postavljen kauč deli sobu
Više komada nameštaja lako može da zatrpa sobu, ali je pravilan razmeštaj takođe može podeliti na nekoliko udobnih zona. Tako, ako imate dovoljno mesta, kauč sa stočićem možete smestiti u jedan deo, a iza njih stavite dve fotelje s malim stolom kao zasebno mesto za druženje.


Slike postavite 30,5 cm iznad nameštaja
Prilikom postavljanja slika na zid, treba paziti da ne narušavaju vizuelni sklad enterijera. Sliku je najbolje okačiti 30,5 centimetara iznad nameštaja da prostorija ne bi delovala pretrpano.

Fotelje poređane ukrug najbolje za druženje
U dnevnoj sobi fotelje je najbolje postaviti ukrug, tako da su sagovornici okrenuti jedan prema drugom umesto prema televizoru. Takav raspored najbolji je za druženje. Police za knjige treba staviti uza zid ili ih iskoristiti kao pregradu koja deli dnevni boravak od ostatka kuće.

Idealan razmak između nameštaja 75 cm
U najprometnijim prostorijama, poput kuhinje i dnevnog boravka, u kojima se kreće najviše ljudi, treba paziti da razmak između nameštaja bude dovoljno veliki. Idealan razmak je 76 centimetara jer to omogućava slobodno kretanje.


Tri komada u dnevnoj sobi
Tri komada nameštaja uravnotežiće prostor. To znači da u dnevnoj sobi sa svake strane kauča možete postaviti po jedan stočić, a iznad kauča obesiti sliku. Takav razmeštaj najbolji je izbor za sve one koji su bez ideje, zato što se s njim ne može pogrešiti.

Dug sto najbolji za velike trpezarije
Okrugli stolovi su najbolji izbor za male trpezarije, dok u velikim prostorima prolaze i klasični stolovi pravougaonog oblika. Prednost duguljastih stolova je i u tome što se mogu primaći uza zid tako da ne zauzimaju previše prostora. Sto možete smestiti ispod lustera jer ćete ga tako najbolje istaći.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...