Praktični trikovi

Da bela odeća bude kao tek kupljena: Ovako se skidaju modre, sive i fleke od dezodoransa!

Što je češće moguće, bele komade sušite na vazduhu - ultraljubičasto zračenje deluje kao prirodni izbeljivač
Enterijer
18:18h Autor:
Da bela odeća bude kao tek kupljena: Ovako se skidaju modre, sive i fleke od dezodoransa!
Foto: Thinkstock

Svakog proleća i leta trend bele odeće ne izostaje, već samo dobija nove interpretacije.

Ali, koliko god bili udobni i elegantni, beli komadi često nisu najpraktičniji, a briga o takvoj odeći ipak zahteva malo dodatnog truda. U nastavku pročitajte što je sve potrebno da bi belo zaista ostalo belo!

1. Razvrstavanje odećeRazvrstavanje bele odeće pre pranja ne uključuje samo odvajanje od šarenih komada. Bela odeća pere se isključivo s belom odećom - znači, majica na crvene pruge, čarape na plave tačke, iznošene bele čarape i slično, ne ulaze u tu kategoriju. Ako želite da se stvarno udubite u ovu kategorizaciju, odeću možete da razvrstavate i po materijalima. Zajedno perite lan i pamuk, akril i poliester, a vunene komade odvojeno, najbolje na ruke.

2. Vreme pre pranjaČisto bele odeće gotovo nikada nema dovoljno da bi napunila mašinu. Međutim, što duže stoji u korpi, to je manja mogućnost da ponovno bude potpuno čista. Uzmimo na primer žućkaste mrlje od dezodoransa - ostane li košulja koji put predugo neoprana, mrlje će biti gotovo nemoguće izbeliti. Zato, perite bele komade nakon svakog nošenja.

3. MrljePre pranja, na masne mrlje nanesite tečni deterdžent, deterdžent za pranje posuđa ili neutralni šampon. Nežno ga utrljaljte u mrlju četkicom i pustite da odstoji. Ako su mrlje u boji, poslužite se nekim sredstvom za uklanjanje fleka. Kako bi se povećale šanse da ćete iz mašine izvaditi snežno belu odeću, pre svega navedenog, nakvasite je u vruću vodu.

Očistite ceo tepih u jednom potezu: Zablistaće kao nov, bez pranja i ribanja!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. PranjeKod pranja bele odeće, nikada ne pretrpavajte mašinu. Deterdžentu i vodi stvarno treba prostora kako bi odradili svoj posao. Takođe, uvek je perite na najvišoj temperaturi s maksimalnom preporučenom količinom deterdženta. Za najboji efekat, možete da dodate sodu bikarbonu, izbeljivač ili možda najjednostavnije, pola šoljice limunovog soka. Zaboravite na varikinu. Ona oslabljuje vlakna, a ako je voda bogata gvožđem, odeća će iz mašine izaći žućkasta.

5. IspiranjeKod nekih fleka, odeću je potrebno oprati i do dva puta. Ako niste uspeli da se izborite s nekom tvrdokornom mrljom, nanesite amonijak, pustite da deluje 10 minuta i ponovite pranje.

6. SušenjeŠto je češće moguće, bele komade sušite na vazduhu. Ultraljubičasto zračenje deluje kao prirodni izbeljivač, posebno ako ste kod pranja korstili sok limuna. Najbolje je ako se suši na direktnom suncu nekoliko sati.

Kad se veš ofarba u mašini: Trik da vratite stvarima prvobitnu boju!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs