Provereno

Ovo balkonsko cveće uspeva svima: Cveta od proleća do jeseni i ne smeta mu ništa! (FOTO)

Neka vaš balkon procveta ovog proleća. Zadivite komšiluk sa ovim neuništivim cvećem
Enterijer
18:58h Autor:
Foto: Thinkstock

Ništa ne ulepšava balkon kao što to radi cveće. Rado biste svoj balkon ukrasili cvećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje nege? Kako bismo vam pomogli kod izbora, donosimo vam 5 vrsta balkonskog cveća koje uvek uspeva

 

1.Kadifa je jedna od najpopularnijih letnih cvetnica, što zbog svoje ljupkosti što zbog malih prohteva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvetnice, one će uspeti. Kadifica je balkonsko cveće bogate cvatnje lepog cveta koja traje celo leto. Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

 

Kadifica će najlepše rasti u sunčanom do polusenovitom staništu uz propustan supstrat. Ako želite da vam kadifica cveta celo leto, obvezno joj uklanjajte ocvale cvatova i redovno ih prihranjujte i zalivajte.

 

2.Pelargonija je takođe poznata po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Karakterišu je uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na ivicama imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca te propustan supstrat. Kako bi lepo rasla obavezno joj uklanjajte ocvale cvetove i požutele listova kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovno zalivajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dva zalivanja.

 

3.Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvetna lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta, beloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

 

Cveta od juna do septembra, a potrebno joj je polusenovito stanište te propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nežnijih cvetova, pazite da nije previše na vetru. Petunije negujte redovnim zalivanjem te prihranjivanjem đubrivima koja sadrže nizak postotak azota i više fosfora kako bi biljke obilno cvetale. U drugom delu leta biljke možete orezati na 20 cm od nivoa zemljišta, dobro ih prihraniti i ponovno će cvetati do jeseni.

 

4. Dan-noć će se uspešno održati na svakoj vrsti tla. Ovo zahvalno cveće je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cveta – peteročlani cvet s dve latice u gornjem delu, dve sa strane i jednom u donjem delu cveta.

 

Gajite ruže na balkonu: Uz pomoć ovog trika one će cvetati i bujati iako su u saksiji! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cveta koja može biti u svim nijansama od bele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvetovima u kombinaciji dve ili više boja.

 

5.Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvetova. Dolazi u beloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusenovito stanište te propustan supstrat.

 

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens što znači stalnocvatući, potrebno ju je redovno prihranjivati. Između dva zalivanja preporučuje se da se pusti supstrat da se lagano prosuši.

 

Kako gajiti muškatle: Pre nego što ih iznesete, treba da uradite ovo!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...