Unesite je u dom

Iskusni botaničari znaju: Biljka srebrni dolar svakoj kući donosi novac! (FOTO)

Poreklom je iz Severne Afrike i raste kao manje drvo ili žbun prepoznatljivog izgleda i specifičnog kolorita
Enterijer
08:58h Autor:
Foto: Thinkstock

Već smo pisali o biljci koja se zove "Drvo novca", odnosno Crassula ovata, i za koju se veruje da donosi novac i blagostanje u svaki dom. Ukoliko tražite nešto egzotičniju varijantu, preporučujemo vam da nabavite prelepu Crassulu arborescens.

 

Crassula arborescens se često naziva i "srebrni žad", "srebrni dolar" ili "srebrno drvo novca".

 

Nešto je ređa od srodne vrste, pod nazivom Crassula ovata ili "Drvo novca", a odlikuje se sličnim habitusom i interesantno obojenim, srebrno-zelenim listovima koji svojim oblikom podsećaju na kovanice.

 

Ova sukulentna biljka je poreklom iz Severne Afrike i raste kao manje drvo ili žbun prepoznatljivog izgleda i specifičnog kolorita. Koristi se kao ukrasna biljka u baštama, kao i u enterijeru kao sobna biljka.

 

Kuća koja ima ovu biljku, ne može da bude siromašna: Čuva zdravlje i privlači novac!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Raste u visinu od 60 do 120 cm, mada u prirodi može da dostigne i impresivnu visinu od 3 metra, kao manje drvo.

 

Cveta zimi, sa sitnim belim ili ružičastim cvetovima zvezdastog oblika koji su skupljeni u cvasti. Poput Crassule ovate, veruje se da ova biljka donosi novac i pozitivnu energiju, pa je čest ukras mnogih privatnih i poslovnih prostora.

 

Naučnici su u istraživanjima utvrdili da je ova biljka puna stimulišućih sastojaka i eteričnih ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti. Lako se gaji u kućnim uslovima - najviše joj odgovara svetlo i blago osunčano mesto u prostoriji, najbolje na osunčanoj prozorskoj dasci.

 

Možete da je iznesete na terasu ili u baštu kada su uslovi povoljni. Zimi je ne bi trebalo držati na temperaturi nižoj od 12 stepeni, a tokom vegetacionog period joj prija temperatura od 16 do 24 stepena.

 

Nabavite biljku novca: Zlatna puzavica filtrira vazduh i donosi sreću! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs