Obavezno

Ovih 9 stvari morate da čistite svaki dan: Čak i ako ste pomalo aljkavi!

Neke stvari jednostavno zahtevaju svakodnevno ribanje, pranje i čišćenje
Enterijer
09:48h Autor:
Foto: Thinkstock

Nema osobe koja ne voli da mu je kuća čista i uredna, ali ko od nas ima vremena da provede sate u spremanju stana. Međutim, postoje stvari koje moraju da se čiste svaki dan:

 

1. Kuhinjske krpe

 

Najprljavija stvar u vašoj kuhinji su kuhinjske krpe. Isto se odnosi i na peškire za ruke u vašem kupatilu. Ako imate veliku porodicu kuhinjske krpe i peškiri za ruke moraju da se menjaju svakodnevno.

 

2. Ključevi

 

Istraživanja pokazuju da na ključevima ima više bakterija nego na podu u liftu. To i nije toliko neverovatno ako se uzme u obzir da ključeve uvek uzimamo prljavim rukama a nikad nam ne padne na pamet da ih očistimo. S vremena na vreme uzmite antibakterijske maramice iz torbe i obrišite ključeve.

 

9 fantastičnih upotreba sode bikarbone: Za ovo još niste čuli!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Pločice u kupatilu

 

Posle svakog tuširanja obavezno operite pločice u kupatilu. Ne zaboravite i one na zidovima, kao i one na podu. Najbolje je da razblažite asepsol i sa njim prebrišete kupatilo. To će sprečiti razvoj bakterija, buđi i plesni, a vama će sačuvati zdravlje.

 

4. Kuhinjski sunđer

 

Setite se samo šta ste sve danas oprali sa sunđerom. Čaše, šerpe, masne tiganje... Sve je to ostalo na sunđeru i sada se bakterije samo razvijaju a njegovom daljom upotrebom mi te bakterije samo širimo po kuhinji. Stručnjaci savetuju da se sunđer nakon pranja suđa dobro opere, ocedi i stavi u mikrotalasnu na 2 minute na najslabiji program. Na taj način ćete ubiti bakterije. Vodite računa da u mikrotalasnu ne stavite sunđer sa žičanim vlaknima.

 

5. Lavabo

 

Kada operete ruke u lavabou, bakterije se zadrže na njegovoj površini. Zato se ovaj deo kupatila mora svakodnevno prati.

 

6. Potopljeno prljavo suđe

 

Nikad, ali nikad ne ostavljajte suđe da stoji preko noći u sudoperu, a pogotovo ako ga natopite sa vodom. To je izvor zaraze. Posle svakog jela obavezno operite suđe!

 

16 neverovatnih upotreba vode za ispiranje usta: Ovo do sada niste znali!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

7. Aparat za kafu

 

Ako želite da pijete zdravu kafu, aparat za kafu morate svakodnevno prati. Tako ćete sprečiti da u vaš jutarnji napitak dospeju bakterije, buđ i kamenac.

 

8. Daska za sečenje

 

Pomešajte sirće i vodu i u tu mešavinu potopite dasku za sečenje (ako je od drveta), sačekajte par minuta pa dasku isperite mlazom hladne vode. Isto možete da pospete malo sode bikarbone po površini daske, utapkate je i sačekate par minuta. Zatim dasku isperete vrelom vodom. Tako ćete sprečiti razvoj bakterija na njenoj površini.

 

9. Četkice i sunđere za šminkanje

 

Na kraju svakog dana sa malo mlake vode i običnog sapuna operite četkice i sunđere za šminkanje. Tako ćete sprečiti da bakterije dođu do vašeg lica.

 

Čašu vode ostavite da stoji u sobi 24 sata: Evo zašto vam se u kući dešavaju loše stvari!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs