Oprez

Ne sušite veš na radijatoru: Tako povećavate rizik od ovih bolesti!

Zaboravite na ovu gadnu naviku tokom zime
Enterijer
09:02h Autor:
Foto: Thinkstock

Iako je zima grozno razdoblje po pitanju sušenja veša, a radijatori se čine kao idealno rešenje, to ipak nije dobro, upozoravaju stručnjaci.

 

Naime, čestim sušenjem odeće na radijatoru jako se povećava nivo vlage u domu, a to povisuje i šanse od stvaranja plesni i gljivica. Posebno se to odnosi na Aspergillosis, gljivičnu infekciju koju uzrokuje plesan, a koja može uticati na respiratorni sistem.

 

Može se proširiti i na ostale delove tela, a posebno je opasna ako već imate neko plućno stanje poput astme ili cistične fibroze, ili naprosto oslabljen imunološki sistem. Aspergillosis se može lečiti.

 

Ubacila je aspirin u veš mašinu: Ništa nije moglo da je pripremi na šok kad je izvadila odeću!

 

Povremeno sušenje nekoliko komada odeće na radijatoru neće biti problem, ali konstantno sušenje na taj način, posebno ako ne prozračujete nekoliko puta na dan prostorije, može značajno uticati na zdravlje.

 

U vreme čestih prehlada, viroza i gripe, posebno ako u kući imate malu decu ili starije hronične bolesnike, redovno vetrenje sve sobe kako bi sprečili nakupljanje plesni i vlage te samim tim rizik od mnogih respiratornih infekcija.

 

Kad se veš ofarba u mašini: Trik da vratite stvarima prvobitnu boju!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...