Iznenadna smrt mu promenila život

Život posvetio tuđoj sreći, a sada ga je snašla velika tragedija: Pismo komičara rasplakalo svet

Njene veštine supermame bile su samo deo njenog briljantnog uma - crnog dragulja koji je bila, napisao je komičar u dirljivom pismu
Porodica 03.01.2017. - 19:29h Autor: 24sata.hr
Foto: Profimedia

Paton Ozvalt je američki stend-up komičar, kojem je posao da svake večeri uveseljava ljude.

 

Ali, sada je na njegova vrata zakucala neizmerna tuga - njegova supruga i spisateljica krimi romana Mišel Meknamara, umrla je u snu u 46. godini.

 

Osvalt je preko noći postao samohrani otac njihovoj sedmogodišnjoj ćerki Alis, a rešio je da otvorio svoje srce i napiše koliko mu je to bilo teško jer je smotan i jer je većinu stvari obavljala njegova supruga.

 

Njegovu priču objavio je GQ:

 

"Pre pet meseci i deset dana postao sam samohrani otac. Bio sam druga polovina fantastičnog roditeljskog tima, osim što nismo bili jednaki. Mišel je bila osoba koja sprovodi stvari, istraživač, planer, izvršni čovek. Ja sam bio roktalo, kancelarijski asistent, osoba koja sledi instrukcije. Ja sam radio provere pre nego što izađemo iz hotelske sobe i proveravao liste sa popisom koje stvari treba poneti i uraditi pre školskih obveza ili ukrcavanja na avion. Ali, Mišel je sastavljala te liste.

 

Znala je kako da iskoristi moj opsesivno-kompulsivni poremećaj za dobro porodice. A njene veštine supermame bile su samo deo njenog briljantnog uma - crnog dragulja koji je bila - istinski kriminalistički novinar, neumorni pretraživač napola zaboravljenih činjenica, onlajn detektiv i izrađivač veličanstvene proze o ubistvima.

 

Tragedija u životu Milice Milše: Samo ko je ovo prošao, može da me razume!

 

Veselio sam se što ću provesti ceo život sa jednim najoriginalnijim umom koji sam ikad sreo. A sad? Nema je. Nema je.

 

Osećaj je kao da osoba koja je dobila ulogu sa jednom rečenicom odjednom mora da nosi epski film nakon što je zvezda tog filma izbrisana sa ekrana. Ne mogu to. Ne mogu to. Ne mogu to.

 

Želim da se ugasim iz ovog sveta i sakrijem pod prekrivačem i nikad ne izađem iz kuće, a našu ćerku Alis pošaljem da živi sa rođacima u Čikagu jer je oni neće sj.... kao što znam da ja hoću. Neka mi neko pomogne! Ne mogu to. Ne mogu to. Ne mogu to.

 

A onda se setim kad sam postao otac - kad smo Mišel i ja postali roditelji zajedno. Osetio sam taj isti strah. Čeznuo sam za istim tim povlačenjem. Ali nekako sam uspeo, dišući na pola i smotano koračajući napred. Pritom sam zeznuo puno stvari - mi smo zeznuli puno stvari, Mišel i ja - ali s vremenom smo to savladali. Shvatili smo to. Ili našu verziju "toga".

 

Tužna sudbina slavne pevačice: Ostalo joj nekoliko meseci života, doživela nezapamćenu tragediju!

 

Pa razmišljam još dalje. Onda kad smo se Mišel i ja venčali. Nekako sam uspeo da osvojim ženu daleko izvan moje lige, finansijski, izgledom, inteligencijom i ličnošću. I tada sam osetio isti taj teror i potrebu da se vratim na staro, na sigurnost onog poznatog, životu glumca komedija bez obaveza u njegovim 20-ima i 30-ima u Los Anđelesu. Ali uspeo sam i to.

 

Nikad nećete biti spremni ni za šta što treba da učinite, nikad. Ne prvi put. Treniranje i praksa padaju u vodu sekundu nakon što upoznaju iskustvo. Ali bićete bolje. To je moje subjektivno znanje.

 

Ovo je moj prvi put da sam samohrani otac. Izgubio sam formulare za školu. Zaboravio sam da napunim frižider namirnicama koje volim. Nestalo joj je čarapa. Nestalo je i meni čarapa. To je sr... i zamorno je svaki put kad pogrešim, ali svet nastavlja da se vrti. Kažem "ups, moja greška", popravim to i nastavim da se kotrljam napred.

 

Sad znam gde da kupim čarape koje ona voli. Zamolio sam dvoje roditelja u njenoj školi da mi pomognu da ispunim formulare i raspored. Postajem sve bolji u pronalaženju vikend-aktivnosti i organizovanju igranja i upravljanjem vremena da bih sebe i nju odvezao gde treba da budemo svaki dan. Radim kreativan posao, ali živim praktičan život.

 

Koliko smo voljeni u detinjstvu, toliko ćemo voleti druge: Mudrost Vladete Jerotića za sve roditelje

 

A photo posted by Patton Oswalt (@balvenieboy) on Oct 31, 2014 at 7:49pm PDT

 

 

 

Ako mogu da uverim klub stend-ap komedije pun indiferentnih pijanaca da me zavoli, mogu i da spremim svoju ćerku za fudbal subotom ujutro. Nastaviću da idem napred, izgledam glupo i smotano i neiskusno na prvu, s vremenom shvatajući stvari, do sledeće nepoznate situacije i do sledećeg poda koji će mi iskliznuti pod nogama sve dok ne bude podova.

 

Ne znam kakav ste vi samohrani otac, ako to uopšte i jeste i hoćete li ikada biti. Ako ste udovac ili razvedeni, usvojili ste ili imate starije dete. Ako osećate bilo kakav strah ili sumnju u sebe, uverite sami sebe činjenicom da ja radim ovo. JA. Provedite sat vremena sa mnom. Ja ne mogu da vozim auto sa menjačem. Ne znam da napravim kajganu. Ne znam da klizam. Ali radim ovo. Očinstvo. Odgovoran sam za drugo ljudsko biće. Zato, možete to.

 

Obećavam.

 

Da vam pokažem da sam napredovao i u psihičkom smislu? Lagao sam. Jer ništa od ovoga nije za vas. To je za Alis.

 

Idem napred - smotano, glupo, slepo - zbog osobe kakva je Alis. Ima toliko Mišel u sebi. A Mišel je živela njen život idući napred. I vukla je mene sa sobom napred. Kao što znam da će i Alis da učini. Zato ću i ja jednostavno ići napred. Zato da bih mogao da budem sa tobom, ako ti zatrebam, Alis.

 

Jer, ti meni trebaš. Ja ovo mogu.

 

Ja ovo mogu. Ja ovo mogu. Zbog tebe, Alis."

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...