Obratite pažnju

10 najčešćih grešaka kod uređenja doma: Na granici dobrog stila i neukusa!

Kada jure za trendovima, mnogi se često izgube u tome, te prekrše čak i ona osnovna pravila u dizajnu
Enterijer
21:04h Autor:
10 najčešćih grešaka kod uređenja doma: Na granici dobrog stila i neukusa!
Foto: Thinkstock

Odabir boja za enterijer jedan je od najbitnijih koraka u sređivanju doma. Boje i te kako utiču na celokupnu atmosferu doma, pa i na raspoloženje ukućana.

U nastavku slede neke od najčešćih grešaka koje mnogi prave kada biraju boje za enterijer, prenosi Bright Side.

1. Previše belo

Kada je soba kompletno bela (beli zidovi, pod, tepisi, nameštaj, stolarija), deluje vrlo monotono i dosadno. Zašto ne biste ubacili nekoliko zanimljivih detalja upečatljivih boja? Recimo, jastučiće u bojama, drugačiji tepih, slike i slično. Bela se odlično slaže sa svakom bojom, i tu njenu prednost treba znati iskoristiti!

Ne čekajte zimu bez ovih biljaka: Moćni čuvari svakog doma, upijaju viruse i vlagu! (FOTO)

Foto: Thinstock
Foto: Thinstock

2. Bespotrebno zoniranje bojama

Kada su u pitanju stanovi otvorenog tipa, ljudi često greše kod zoniranja prostora bojama. To znači podelu zidova po zonama uz pomoć različitih boja. Međutim, često se dešava da stanu zapravo i nije neophodna takva podela.

3. Jurenje za trendovima

Kada jure za trendovima, mnogi se često izgube u tome, te prekrše čak i ona osnovna pravila u dizajnu. Na primer, nedostatak kontrasta u sobi bež boje, stvara se utisak življenja u kutiji, upravo zbog jednoličnosti i monotonije.

Ova kuća nije kao druge: Svi bi kod pevačice na kafu! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Osvetljenje

Uvek treba imati na umu da boje u stanu drugačije izgledaju na prirodnoj dnevnoj svetlosti, a drugačije noću, pod veštačkim osvetljenjem. O tome naročito treba voditi računa kod odabira tamnijih boja za stan - potrebno je dosta lampi i sijalica.

5. Boja poda i plafona na kraju

Boju i meterijal poda istovremeno birajte sa ostatkom boja u stanu. Tepisi i pod i te kako utiču na celokupnu impresiju, a isto važi i za plafone.

Stvari koje morate da izbacite iz kupatila: Očistićete pola kuće!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

6. Pogrešno kombinovanje boja

Kod kombinovanja boja, jednoj uvek treba da date prioritet. Ona nek vam bude u fokusu. Dakle, ne mogu sve boje biti podjednako zastupljene. Glavna boja treba da zauzima najmanje 60 odsto ukupnog prostora.

7. Igranje sa kontrastom

Igranje sa kontrastima nije nimalo lako - skoro uvek ste na granici između dobrog stila i lošeg ukusa. Uvek postoji rizik da spojite boje koje loše idu jedna s drugom.

Očistite stan po njenoj metodi i posle samo uživajte: Više nikad nećete živeti u haosu! (FOTO)

Profimedia
Profimedia

8. Monohromatski stil

Soba mnogo bolje izgleda kada nije u potpunosti jednobojna. Svojoj omiljenoj boji svakako dajte prioritet, ali razbijte jednolilnost detaljima u drugim bojama.

9. Previše živopisnih boja

Previše živopisnih boja na jednom mestu ima pogrešan efekat, i može da iritira oko. Budite umereni, neka vam to bude zlatno pravilo kod uređenja doma.

Kad sobna biljka počne da vene: Uradite ovo i oporaviće se preko noći!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs