Drevna mudrost

Sa njima vam nema sreće u životu: Ove stvari morate odmah da izbacite iz kuće!

Evo kako da opremite svoj prostor ukrasima i slikama koji će uneti pozitivnu energiju i vizuelno podstaći ukućane da se bolje osećaju
Enterijer
21:06h Autor:
Sa njima vam nema sreće u životu: Ove stvari morate odmah da izbacite iz kuće!
Foto: Profimedia

Feng šui kao veština uređenja prostora, koristi i razne ukrasne predmete kako bi se uspostavili novi energetski tokovi i preusmerila i aktivirala energija. U tu svrhu, jedan od vrlo jednostavnih načina je da svoj dom ukrasite umetničkim slikama i predmetima koji imaju simboliku u skladu sa načelima 5 elemenata i orijentacijom prema stranama sveta.

Preporučujem ono što je blisko vašim navikama i psihologiji, pa zato opremite svoj prostor ukrasima i slikama koji će uneti pozitivnu energiju i vizuelno podstaći ukućane da se bolje osećaju.

Ove začine i biljke unesite u kuću: Oteraćete nesreću i siromaštvo!

Ovo odmah izbacite

U literaturi je sačuvano mnogo zapisa o tome kakvu jaku energiju mogu imati slike. Kada umetnik stvara sliku, on na platno prenosi svoja osećanja. On bira temu, bira paletu boja, raspoređuje objekte na slici, tako kako se u datom trenutku sam oseća. Zato, preko umetničkog platna, možemo da vidimo stvarno stanje ličnosti umetnika i da osetimo njegove emocije. Zato svaka slika izaziva kod onih koji je posmatraju neku emocionalnu reakciju.

Istraživači tvrde da svaka umetnička slika deluje na raspoloženje i stanje posmatrača, čak i ako je vidi samo jedan put. U istoriji je poznato mnogo primera kada su remek dela ispunjena teškom energijom uništavala zdravlje svojim vlasnicima. Tema nekih slika i komponenta boja deluju toliko ugnjetavajuće da se čak i njihova reprodukcija ne preporučuje držati u kući.

Dakle, analizirajte šta imate na svojim zidovima i ako su to motivi koji podstiču agresiju, tugu i nelagodu, pa makar bili i vredni pokloni, odmah ih uklonite. Probajte da se odnosite prema njima bez vezivanja.

Veliko NE: Maske iz afričkih plemena, bilo kakvo oružje, preparirane životinje, slonove kljove, slike i fotografije rata, tuge, agresije i nasilja, aranžmani od suvog i plastičnog cveća i sve što podseća na raspadanje i smrt – ovo odmah skinite sa zida.

Stvari koje privlače nesreću i siromaštvo u vaš dom: Nikada vam ne bi palo na pamet!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Što je najbolje staviti na određene zidove?

Preporučujem da slikama prvenstveno opremite prostor dnevne sobe i trpezarije, a budite oprezni kod postavljanja slika u spavaćoj sobi, radnoj i dečijoj sobi.

Jedan od jako dobrih pokretača energije je ulazni hodnik u kojem odmah s vrata treba da se vide lepo osvetljene slike s pozitivnim vibracijama, slike dobrodošlice.

Dečije sobe pažljivo treba opremati i proceniti da li neki likovi iz crtanih filmova podstiču decu na agresiju bez obzira koliko su simpatično predstavljeni i oblikovani. Dobre su geografske mape, slike prirode, životinja (npr. paun, lav, tigar, jelen, slon, kornjača, petao, zmaj), slike cveća, ptica, vesele porodične fotografije…

U spavaćoj sobi stavite motive koji vas opuštaju. Nikada nećete pogrešiti ako postavite slike s detaljima prirode, cveća, ptica, voća…

U spavaću sobu unesite ovih 9 predmeta: Oteraćete razdor, nesreću i neuspeh!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Provereni aktivatori energije

Kada se ozbiljnije posvetite ovim pitanjima opremanja i dekorisanja svojih zidova, a imate određeni cilj koji želite da postignete, onda možete i da nađete kombinacije koje vama odgovaraju, a dodatno imaju motive koji su provereni aktivatori energije u prostoru. Tada možete namenski da postavite simbole zaštite: slike lava, tigra, božanstava, svetaca…Za prosperitet i dugovečnost postavite slike bambusa, bora, jelena, kornjače. Simboli za podsticanje ugleda i reputaciju su feniks, paunovo pero, petao. Za napredak u karijeri, poslu, za prosperitet i novac: grafike s novcem, slike bambusa, šume, zmaja, cvetne motive sa orhidejama, ljiljanima, slike jata ribica ili vodopada…

Za uspeh u ljubavnom životu, nalaženje partnera, održavanje veze harmoničnom i dugotrajnom preporučuju se slike parova u zagrljaju, romantične aranžmane s ružama, božurima, orhidejama, slike koje sadrže par kao npr. par riba, jabuka, par golubova.

Staro srpsko verovanje: Šta nikako ne smete da dozvolite u svojoj kući!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Slike svetaca, kipovi i slike božanstava

Ovo je jako povoljno! Držite ovakve slike i kipove na istočnom zidu dnevne sobe. Prema vastu tradiciji koja je preteča Feng šuija, ove slike treba tretirati s velikim poštovanjem i izbegavati da su nam dok sedimo ili ležimo stopala okrenuta prema njima.

Dakle, birajte samo ono što vam je ugodno i uklapa se u vas psihološki profil bez obzira koliko to bilo popularno ili preporuka. Nemojte preterivati jer sve ima svoju meru, a cilj je balans u prostoru. Ako vam neko pokloni predmet ili sliku koja vam se ne sviđa, dajte sebi za pravo da je ne stavite na svoje zidove jer neki energetski zapisi mogu da izazovu nesklad kod vas.

Staro narodno verovanje: Kako da oterate nesreću pomoću prstena!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aktiviranje pojedinih sektora

Generalno za segmente na istoku u kojem vlada element Drva, na slikama treba biti zastupljeno puno zelenila, drveće, cveće, izlazak sunca, porodične fotografije jer tako se podstiče razvoj i harmonija u porodici.

Na zapadnom i severozapadnom zidu koji pokreću na kreativnost i prijateljstvo, mogu da se postave motivi na kojima je predstavljeno jezero, jesen, žitna polja, slike neba s oblacima.

Na severu koji je zaslužan za razvoj karijere najbolji su prikazi mora, vodopada, fontana, zatim zimski pejzaži, tamne boje s talasastim oblicima.

Sektor jugozapada koji simbolizuje odnose može da se oplemeni romantičnim fotografijama, motivima na kojima dominira ženski princip, slikama parova u zagrljaju, motivi vrtova sa cvećem, slike u pastelnim nijansama i bojama zemlje.

Slovensko sujeverje: Stari narodi su znali šta donosi nesreću!

Foto: Stil
Foto: Stil

I severozapad koji karakteriše element Zemlje, može da se podstakne slikama planine, možete staviti kartu sveta, fotografije svetaca i božanstava koji vas podstiču na promišljanje, na unutrašnji razvoj i duhovnost.

Jug je povezan s elementom Vatre i predstavlja sektor ugleda i časti, pa ga je najbolje opremiti slikama vatrenih boja, a to su žuta, narandžasta, crvena. Motivi mogu biti letnji pejzaži s puno sunca i svetla, slike pauna ili petla…Budite kreativni i pokrenite energiju sa svojih zidova, igrajte se!

(Olivera Milošević, dipl.ing.arh Feng šui konsultant)

Stavite ovo u dvorište i ne brinite: Donosi zdravlje i bogatstvo celoj porodici!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs