Saveti za čišćenje

Stvari koje morate da izbacite iz kupatila: Očistićete pola kuće!

Stare, beskorisne stvari samo skupljaju prašinu. Onog momenta kada ih se rešite, pola kuće će vam biti čisto
Enterijer
14:38h Autor:
Stvari koje morate da izbacite iz kupatila: Očistićete pola kuće!
Foto: Thinkstock

Malo ko uživa u čišćenju i kućnim poslovima, ali ako se ponekad malo više ne potrudimo, nered će nas preplaviti tako da je teško uopšte započeti s time. Danas počnite s kupatilom i rešite se nepotrebnih stvari:

1. Stara šminka

Olovke za oči, kutijice sa senkama ili aplikatori koje smo davno koristili ne zauzimaju tako mnogo mesta u torbici sa šminkom, pa se i ne žurimo s bacanjem. Ali šminka s isteklim rokom trajanja ozbiljno je opasna. Može izazvati alergijske reakcije i infekcije ako na primer koristite staru maskaru za oči ili senku i ruževe za usne.

2. Stari peškiri

Probajte ovom metodom: "Da li biste ih ponudili gostima?" Ako je odgovor negativan, znači da su već izlizani ili s mrljama kojih se ne mogu oprati pa je vreme da ih bacite. Uostalom, stari peškiri su idealni za pranje podova ili brisanje prašine pa ih još nekako možete iskoristiti.

3. Stari lekovi

Ako imate malu decu u kući, ovo je vrlo ozbiljan posao koji morate redovno da radite. Klinci su jako snalažljivi pa će se nekako popeti do najviše police kada to najmanje budete očekivali, a stare lekove ćete odvojiti bukvalno za minutu i rešiti problem. Dok šminku možete baciti u smeće, lekove ipak treba odneti u apoteku pa će ih tamo dalje zbrinuti. Pre nego idući put određeni lek stavite u ormarić u kupatilo, proverite kojoj temperaturi sme biti izložen. U kupatilu je vlažno i često toplije nego u drugim sobama pa nakon otvaranja lek treba čuvati u frižideru.

Jesenje čišćenje kuće: Ako želite zdraviji život, bacićete ove stvari!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Zamenite staru četkicu

Nova četkica za zube nije prva na listi prioriteta kada imate sto drugih stvari koje treba obaviti ili kupiti, ali poželjno ih je zameniti svaka tri meseca.

5. Lepe stvari koje ničemu ne služe

Svi se ponekad malo zanesemo pa kupimo ukras, mirisne sapune ili set koji ćemo koristiti pa na kraju sakuplja prašinu. Jednostavno otvorite sve fioke, pregledajte police i kadu pa odmah bacite sve sitnice koje ničemu ne služe. Manje prašine, manje prljavštine i manje čišćenja.

6. Dečje igračke

Klinci obožavaju da se kupaju, a još više vole igračke kojima mogu pošteno kvasiti pod kupatila. I sve im to treba dozvoliti jer jednom su mali, a pod se lako obriše onim starim peškirima. Ali ako igračke stoje nagomilane u nekom uglu, vreme je da ih se rešite. Kako su obično na ivici kade i mokre, riskirate pojavu gljivica i plesni.

7. Sunđer za kupanje

Bilo da je morski sunđer ili neki drugi, uvek ima istu namenu – da otkloni nakupljene mrtve ćelije kože. Kada ga tako sagledate, jasno je da se jako dobro mora ispirati, pa čak i dobro oprati. On nije tako bezazlen ako znamo da trljanjem uzrokuju sitne posekotine na koži i mogu preneti gljivice i buđ ako ne pazimo na njih između korišćenja.

Očistila kuću uz pomoć jedne čarape: Praktična domaćica ima fenomenalan savet! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

8. Korišćenje brijača

Zbog vlage mogu postati hrđave i opasne pa izazvati infekciju ako ih budete opet koristili. Najsigurnije ih je držati izvan kupatila ako nisu zapakovani jer ih vlaga može oštetiti i kad nisu direktno na kadi.

9. Kozmetički proizvodi

Znate kako to ide, odlučili ste kupiti pa isprobati neki najnoviji šampon, kremu, gel za tuširanje, a onaj stari je ostao zaboravljen sa strane… Bacite ga u smeće.

10. Kreme za sunčanje

Leto je gotovo, a kreme za sunčanje imaju rok trajanja od pola godine. Dakle, iduće sezone ih ne smete koristiti i nema smisla da ih čuvate.

Praktična domaćica: 7 stvari u domu koje je dovoljno očistiti jednom godišnje!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs