Korisna lista

Praktična domaćica: 7 stvari u domu koje je dovoljno očistiti jednom godišnje!

Dubinsko čišćenje tepiha preporučuje se svakih 12 do 18 meseci
Enterijer
13:08h Autor:
Praktična domaćica: 7 stvari u domu koje je dovoljno očistiti jednom godišnje!
Foto: Thinkstock

Ako imate osećaj da čim sredite dom morate sve ispočetka, volećete ovu listu jer sve na njoj možete čistiti samo jednom godišnje. Otkrijte kojih je to 7 mesta u domu dovoljno čistiti jednom u 365 dana.

1. Dubinski očistiti tapacirani nameštaj

Pojavi li se mrlja na tapaciranom nameštaju možete je sami ukloniti, ali godišnje čišćenje možda je bolje prepustiti profesionalnim službama za čišćenje koje imaju adekvatnu opremu potrebnu za čišćenje tapaciranog nameštaja.

2. Dubinski očistiti tepih

Dubinsko čišćenje tepiha podrazumeva pranje tepiha sredstvom koje će ukloniti sve nečistoće i njega i učiniti da opet izgleda kao nov. Tepih možete odneti i na profesionalno čišćenje. Dubinsko čišćenje tepiha preporučuje se svakih 12 do 18 meseci.

3. Usisati ili obrisati prašinu oko ventilacionih otvora

To se odnosi na ventilacione otvore klima uređaja, kupatilske ventilacione otvore i slično. Kod usisavanja ventilacionih otvora preporučuje se upotreba četke s čekinjama kojom pređite po lajsnama kako biste sprečili da vam kroz ventilacioni otvor u dom ulazi prašina.

Očistite stan po njenoj metodi i posle samo uživajte: Više nikad nećete živeti u haosu! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Obrisati spoljni nameštaj

Spoljni nameštaj najbolje je očistiti tokom proleća, kada dvorište ili terasu uređujete za tople mesece koji dolaze. Malu količinu deterdženta za suđe pomešajte u toploj vodi, te prebrišite sto i stolice. Isperite nameštaj baštenskim crevom.

5. Dubinski očistite mašinu za sušenje veša

Sklonite cev sa kojom je spojena sušilica te usisivačem temeljno prođite unutar, oko i ispod mašine za sušenje veša te što dublje možete ući sa svakog kraja cevi sa unutrašnje i spoljne strane kuće. Kako biste sebi olakšali posao možete kupiti duge četke za čišćenje.

6. Pročistite tavan

Mnogima ove prostorije služe za odlaganje stvari koje nam višu nisu potrebne, ali mislimo da bi nam jednom ipak opet mogle zatrebati. Ili stvari koje nemate nigde drugde da ostavite. Zato je dobro da jednom godišnje pregledate šta se sve tamo nalazi i rešite se stvari koje vam više sigurno neće trebati.

7. Pročistiti garažu i podrum

Garaže i podrumi mnogima služe za odlaganje stvari koje nemate više gde da držite pa jednom godišnje izdvojite vreme kako biste videli šta se sve nakupilo i rešili se stvari koje vam više ne trebaju.

Zašto morate da pospete so oko kuće: Razlog će vas iznenaditi!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs