Higijena na prvom mestu

Zastrašujući izvori bakterija u vašoj kuhinji

Sudopera, daske za sečenje, sunđeri i krpe, samo se neka od mesta sa kojih vreba nečistoća. Iznenađujuće ili ne, ali za pojedina se čak smatra da sakupljaju više bakterija od toalet šolje i kante za smeće
Enterijer 25.08.2013. - 18:48h Autor: minimagazin.info

Iako nije toliko iznenađujuće da se u kuhinji krije veliki broj bakterija, ono što može iznenaditi jesu mesta sa kojih one “vrebaju”. Dakle, koja stvar u vašoj kuhinji krije najviše bakterija? Osnovna stvar je da vaše ruke moraju biti čiste. Pre pripremanja hrane, neophodno je pranje ruku toplom vodom i sapunom. Takođe, perite ruke i između spremanja različitih namirnica. Primera radi, nakon što ubacite piletinu u rernu, a pre nego počnete da seckate povrće, obavezno operite ruke. Sada, kada su vam ruke čiste, počnite sa čišćenjem ostalih mesta u kuhinji na kojima se kriju bakterije.

Sudopera
Istraživanja pokazuju da se u sudoperi nalazi više bakterija nego u toalet šolji i kanti za smeće zajedno. Za bezbedno i efikasno čišćenje sudopere, pomešajte deterdžent za pranje suđa i sodu bikarbonu. Pored toga, nikada ne ubacujte u sudoperu namirnice koje jedete sirove (voće i povrće).

Daske za sečenje
Daske za sečenje “skupljaju” bakterije u svojim tragovima oštećenja. Ako ne očistite temeljno dasku za sečenje nakon svake upotrebe, možete se čak i razboleti. Drvene daske za sečenje perite toplom vodom i deterdžentom za pranje suđa. Ukoliko daska ima duboke tragove oštećenja, obavezno je izbacite iz upotrebe. Plastične daske za sečenje perite u mašini za pranje suđa nakon svake upotrebe. Takođe, potrebno je i da uvek koristite jednu dasku za meso, a drugu za povrće.

 

Sunđeri za pranje suđa i krpe
Bakterije se razvijaju na vlažnim mestima, pa su sunđeri za pranje suđa i krpe savršena mesta za njihov rast i razvoj. Dobra vest je da ih je lako dezinfikovati. Uvek ih dobro iscedite između upotrebe. Naravno, nema potrebe da obašnjavamo kako treba prati kuhinjske krpe. Sunđere možete prati i u mašini za pranje suđa.

Radne površine
Pre i posle spremanja hrane, obavezno čistite radne površine. Topla voda i soda bikarbona će biti sasvim dovoljne. Stručnjaci ne preporučuju čišćenje radnih površina hemikalijama, jer na taj način one mogu doći u dodir sa hranom.

Frižider
Frižider je potrebno čistiti bar jednom sedmično. Police i ladice mogu biti pravo utočište za bakterije. Ukoliko se nešto prospe u frižideru, odmah dobro izribajte taj deo.

Ručke
Sve ručke koje imate u kuhinji (viseći elementi, frižider, mikrotalasna pećnica itd.) obavezno čistite bar pet puta sedmično. Dodirujemo ih svakodnevno, posebno prilikom spremanja hranje, ali se retko ko seti da ih treba i često čistiti. Topla voda i deterdžent za pranje suđa će biti sasvim dovoljni.

 

Ovde možete pročitati koji su to načini koji vam mogu pomoći da vam kuća duže ostane čista.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.