Higijena na prvom mestu

Zastrašujući izvori bakterija u vašoj kuhinji

Sudopera, daske za sečenje, sunđeri i krpe, samo se neka od mesta sa kojih vreba nečistoća. Iznenađujuće ili ne, ali za pojedina se čak smatra da sakupljaju više bakterija od toalet šolje i kante za smeće
Enterijer
22:02h Autor:
Zastrašujući izvori bakterija u vašoj kuhinji

Iako nije toliko iznenađujuće da se u kuhinji krije veliki broj bakterija, ono što može iznenaditi jesu mesta sa kojih one “vrebaju”. Dakle, koja stvar u vašoj kuhinji krije najviše bakterija? Osnovna stvar je da vaše ruke moraju biti čiste. Pre pripremanja hrane, neophodno je pranje ruku toplom vodom i sapunom. Takođe, perite ruke i između spremanja različitih namirnica. Primera radi, nakon što ubacite piletinu u rernu, a pre nego počnete da seckate povrće, obavezno operite ruke. Sada, kada su vam ruke čiste, počnite sa čišćenjem ostalih mesta u kuhinji na kojima se kriju bakterije. SudoperaIstraživanja pokazuju da se u sudoperi nalazi više bakterija nego u toalet šolji i kanti za smeće zajedno. Za bezbedno i efikasno čišćenje sudopere, pomešajte deterdžent za pranje suđa i sodu bikarbonu. Pored toga, nikada ne ubacujte u sudoperu namirnice koje jedete sirove (voće i povrće). Daske za sečenjeDaske za sečenje “skupljaju” bakterije u svojim tragovima oštećenja. Ako ne očistite temeljno dasku za sečenje nakon svake upotrebe, možete se čak i razboleti. Drvene daske za sečenje perite toplom vodom i deterdžentom za pranje suđa. Ukoliko daska ima duboke tragove oštećenja, obavezno je izbacite iz upotrebe. Plastične daske za sečenje perite u mašini za pranje suđa nakon svake upotrebe. Takođe, potrebno je i da uvek koristite jednu dasku za meso, a drugu za povrće.

Sunđeri za pranje suđa i krpeBakterije se razvijaju na vlažnim mestima, pa su sunđeri za pranje suđa i krpe savršena mesta za njihov rast i razvoj. Dobra vest je da ih je lako dezinfikovati. Uvek ih dobro iscedite između upotrebe. Naravno, nema potrebe da obašnjavamo kako treba prati kuhinjske krpe. Sunđere možete prati i u mašini za pranje suđa. Radne površinePre i posle spremanja hrane, obavezno čistite radne površine. Topla voda i soda bikarbona će biti sasvim dovoljne. Stručnjaci ne preporučuju čišćenje radnih površina hemikalijama, jer na taj način one mogu doći u dodir sa hranom. FrižiderFrižider je potrebno čistiti bar jednom sedmično. Police i ladice mogu biti pravo utočište za bakterije. Ukoliko se nešto prospe u frižideru, odmah dobro izribajte taj deo. RučkeSve ručke koje imate u kuhinji (viseći elementi, frižider, mikrotalasna pećnica itd.) obavezno čistite bar pet puta sedmično. Dodirujemo ih svakodnevno, posebno prilikom spremanja hranje, ali se retko ko seti da ih treba i često čistiti. Topla voda i deterdžent za pranje suđa će biti sasvim dovoljni.

Ovde možete pročitati koji su to načini koji vam mogu pomoći da vam kuća duže ostane čista.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs