Rešite se dosadne prašine

5 načina da vam kuća duže ostane čista

Organizovani ormari, menjanje posteljine jednom mesečno, čišćenje odgovarajućim sredstvima, kao i pravilna upotreba usisivača samo su neki od načina koji vam mogu pomoći da eliminišete prašinu u što većoj količini
Enterijer
22:40h Autor:
5 načina da vam kuća duže ostane čista

Više od 90 odsto prašine u domaćinstvu nastaje zbog ljudi i tkanine: sitne čestice kože, jedva vidljiva vlakna koja plutaju i na najmanjem strujanju vazduha, te se spuštaju na sve površine u vašem domu. Na mestima do kojih strujanje vazduha ne dopire, ove čestice se ne pomeraju. Ali, na drugim područjima, kako otvaramo vrata i prolazimo, one se stalno podižu i spuštaju. Čak iako je borba protiv prašine bitka u kojoj nikada u potpunosti ne možete pobediti, možete isprobati određene načine koji vam mogu pomoći da je eliminišete u što većoj količini.

Organizujte ormare kako biste sprečili nakupljanje prašine

Ormari su raj za prašinu, te svaki put kada ih otvorite možete rasplamsati nevidljivu oluju čestica. Ako imate police, najbolje je da sve predmete, sem odeće, držite u kutijama ili kesama. Prozirne su najodgovarajuće, jer zadržavaju vlakna unutra i sprečavaju prašini da uđe, a možete i videti šta sadrže. Prilikom čišćenja, lako ih je izvaditi sa polica i prebrisati. Kapute i zimske jakne nosimo samo zimi, ali oni skupljaju prašinu tokom cele godine. Stavite ih u vreće za odelo ili prebacite preko njih velike kese za smeće kako biste to sprečili. Na kraju, potrebno je i da održavate dno ormara čistim. Ako je pretrpan, velike su šanse da ćete ga zaobići prilikom čišćenja, a prašina će se sve više skupljati na njemu. Ukoliko stvari dovedete u red, sigurno ćete ga češće i čistiti.

Menjajte posteljinu jednom sedmičnoVaš udobni krevet glavni je distributer prašine, a ona se može i nakupljati ukoliko ne povedete računa. Rešenje? Vaša posteljina skuplja čestice kože, rasipa svoja vlakna i šalje oblačić prašine u prostoriju svaki put kada legnete ili sednete na nju. Kako biste smanjili ovu pojavu, menjajte jastučnice i čaršave, bar, jednom sedmično. Stvari koje nisu pogodne za mašinsko pranje ne morate prati ručno ili nositi na hemijsko čišćenje svake sedmice – ćebad i prekrivače iznesite van i dobro istresite. Prašine iz jastuka možete se rešiti lupanjem istih, ali za temeljno čišćenje, jastuke perite u mašini ili ih odnesite na hemijsko čišćenje.

Koristite odgovarajuća oruđa za čišćenjeKljuč je u tome da “zarobite” prašinu, a ne samo da je širite okolo, što upravo činite suvim krpama i pajalicama. Vlažne krpe ili krpe za jednokratnu upotrebu koje privlače i zadržavaju prašinu mnogo su pametniji izbor. Usisivač koristite samo na teško dostupnim mestima, jer izduvni mlaz iz usisivača podiže pravu oluju prašine.

Koristite odgovarajući usisivač

Samo usisavanje nije dovoljno da eliminiše prašinu iz tepiha. Za najbolje rezultate, koristite usisivač sa jakom četkom. Kada je reč o drvenim podovima (parket, laminat, brodski pod i slično) ili podnim pločicama, potrebno je da četku skidate.

Istresanje tepiha i jastučićaTepisi i prostirke su ogromni rezervoari prašine, jer njihova vlakna upijaju prašinu poput džinovskog sunđera i šalju je u vazduh svaki put kada hodate preko njega. Usisavanje bar dva puta sedmično može biti od pomoći, ali iznošenje tepiha van i “lupanje” je jednostavno neophodno. Isto važi za jastučiće i jastuke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs