Pročitajte

Šta sve omekšivač za veš može da uradi u domaćinstvu: Zapanjićete se!

Sto čuda završite samo koristeći omekšivač za veš
Enterijer
21:44h Autor:
Foto: Shutterstock

Omekšivač za veš čini da naša odeća posle pranja bude meka i da lepo miriše, zbog čega ga svi mi i koristimo. Međutim, omekšivačem se još mnogo toga može postići. Evo za šta sve možete iskoristiti omekšivač za veš.

Uklanjanje starih tapeta

Pomoću omekšivača, stare tapete možete skinuti sa zidova bez poteškoća. Rastvorite jedan puni čep tečnog omekšivača u jedan litar vode i nanesite ovaj rastvor na zidove pomoću sunđera.Sačekajte 20 minuta da tapete upiju rastvor, a potom ih sastružite sa zidova. Ukoliko tapete imaju površinski vodootporni sloj, pre nego što nanesete rastvor sa omekšivačem, uzmite žičanu četku i njome napravite ogrebotine po tapetama.

Očistite kuću sirćetom: Provereno čisti bolje od svega što ste probali!

Smanjenje naelektrisanja na tepihu

Da biste sprečili da dolazi do pojave statičkog naelektrisanja prilikom hodanja po tepihu, naprskajte tepih rastvorom sa omekšivačem.

Dodajte jedan puni čep omekšivača u 2,5 l vode, sipajte rastvor u bocu sa raspršivačem i blago poprskajte tepih. Ne smete da natopite tepih rastvorom, to može da ga ošteti. Tepih naprskajte uveče da bi tokom noći mogao da se osuši. Dejstvo rastvora će trajati nekoliko nedelja.

Uklanjanje tragova spreja za kosu

Kada često nanosite sprej za oblikovanje frizure, tragovi spreja završe na zidovima i kupatilskom nameštaju. Nakon nekog vremena, tragovi spreja se osuše i nakupe, i teško ih je skinuti. Da biste rešili ovaj problem, samo napravite rastvor od omekšivača i vode u razmeri 1:2. Dobro promešajte rastvor, sipajte ga u bocu sa raspršivačem, naprskate zaprljanu površinu i ispolirajte suvom tkaninom.

Čišćenje tvrdih površina

Stakleni stolovi, vrata na tuš-kabinama i druge tvrde površine se mogu očistiti rastvorom sa omekšivačem. Ovaj rastvor će pomoći da se prašina ne zadržava na površinama. Potrebno je da pomešate jednu meru omekšivača sa 4 mere vode. Rastvor čuvajte u flašici, na primer, onoj od deterdženta za pranje posuđa koja omogućava kontrolisano sipanje tečnosti. Nanesite rastvor na čistu krpu, prebrišite željene površine i na kraju ispolirajte suvom krpom.

Magična soda bikarbona: 14 neverovatnih upotreba u domaćinstvu!

Čišćenje tepsija

Zaboravite na struganje i grebanje. Zagorele naslage na tepsijama nakon pečenja možete lako ukloniti pomoću tečnog omekšivača. Napunite tepsiju vodom i u vodu dodajte malo omekšivača. Neka tepsija tako stoji oko sat vremena, odnosno do momenta kada se naslage mogu s lakoćom ukloniti.

Održavanje četki za bojenje

Nakon upotrebe četke za bojenje, temeljno je očistite od boje i isperite u posudi punoj vode u koju je dodata kap tečnog omekšivača. Nakon toga, obrišite četku i odložite je do sledeće upotrebe. Tako će vaše četke zadržati svoju elastičnost.

Čišćenje tragova kamenca

Kada perete prozre vodom koja je puna kamenca, tragovi kamenca će sigurno ostati na površini. Nanesite omekšivač na fleku i sačekajte 10 minuta. Nakon toga prebrišite površinu i isperite je.

Napravite sopstvene omekšavajuće listiće

Omekšavajući listići se dodaju vešu prilikom mašinskog sušenja veša. Efekat koji se postiže kupovnim listićima, može se postići i ako neku staru krpicu nakvasite jednom supenom kašikom omekšivaća i ubacite je u mašinu za sušenje zajedno sa opranim vešom.

Da se kuća cakli za pola sata: 6 lakih koraka iskusnih domaćica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...