Saznajte koje su

Remete mir i donose nesreću: 7 stvari koje radite pogrešno u spavaćoj sobi

Iako želite da date svom krevetu upečatljiv lični pečat, klonite se upadljivih dezena i jarkih boja jer to neće pomoći da vaš krevet postane oaza mira
Enterijer 21.08.2015. - 21:52h Autor: kucastil.rs
Foto: Thinkstock

Spavaća soba je mesto gde treba da se osećate sigurno, prijatno i zaštićeno. Nekad je veoma teško pogoditi pravu atmosferu kako bi soba postala utočište koje će vam pružiti odmor i opuštanje. Zato izbegavajte sledeće greške koje će remetiti mir i prijatnu atmosferu u vašoj sobi.

 

1. Imate posteljinu jarkih boja

 

Iako želite da date svom krevetu upečatljiv lični pečat, klonite se upadljivih dezena i jarkih boja jer to neće pomoći da vaš krevet postane oaza mira. Umesto drečave, koristite posteljinu neutralnih boja, a u dnevnoj varijanti uvek možete koristiti dekorativne prekrivače i jastučiće koji će sobi dati karakter.

 

Prefinjeni francuski stil: Kako da uredite dom kao Parižanka (FOTO)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Ostavljate prazne zidove

 

Spavaća soba treba da bude lična, da odslikava vaš karakter. A najbolji način da izrazite sebe je kroz umetnost, bilo da ste umetničko delo sami napravili, kupili u galeriji ili na buvljaku. Nemojte brinuti da ćete kupiti pogrešnu stvar, prosto kupite ono što vam se dopada. Zanimljiv način da iskažete svoje afinitete može biti i preko mini galerije na zidu. Pogledajte i kako da okačite slike na zid poput profesionalca i sami napravite jednu takvu unikatnu galeriju.

 

3. Ne odvajate se od telefona

 

U spavaćoj sobi bi trebalo da imate što manje elektronskih uređaja, što uključuje i mobilni telefon. Svetlost koju emituje ekran oponaša dnevno svetlo, što šalje pogrešne signale vašem mozgu i sprečava da lako utonete u san.

 

Luksuzni minimalizam: Dom Džeki Kenedi, oaza mira porodice Onazis (FOTO)

 

4. Ne raspremate nered

 

Kada ste okruženi neredom, često se možete i osećati zatrpano i u rasulu. Obezbedite dovoljno prostora za skladištenje svih stvari i sitnica koje ne upotrebljavate svakodnevno. Svaka stvar treba da ima svoje mesto, a viška se rešite. Ne samo što ćete osigurati čistiji um, već više ne morate da brinete gde ćete smestiti iznenadne goste.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5. Imate samo jedan izvor svetlosti

 

Ako je u vašoj spavaćoj sobi jedini izvor (veštačke) svetlosti luster, činite grešku. Osvetljenje u spavaćoj sobi treba da bude diskretno i nenapadno, a najbolji način da stvorite prijatnu i intimnu atmosferu je da ugradite potenciometar i postavite više izvora svetlosti na različitim visinama. To ćete postići upotrebom podnih, stonih i zidnih lampi. Pogledajte koje još greške pri osvetljavanju enterijera treba da izbegnete.

 

6. Zanemarujete zastore na prozorima

 

Zastori igraju veoma važnu ulogu u spavaćoj sobi iako često ne obraćamo pažnju na njih. Oni nude privatnost, intimnije osvetljenje i mogu biti lepa dekoracija. Ako koristite obične, plastične venecijanere ili drvene roletne, možete odabrati interesantniju alternativu, kao što su dezenirane rimske zavese, ili slične vrste zavesa koje će uz elegantan i moderan dizajn regulisati svetlost u sobi.

 

7. Ne čistite krevet redovno

 

Grinje se nalaze svuda, naročito u spavaćoj sobi i krevetu. Ovo i nije toliko strašno kao što zvuči, osim ako niste alergični na njih. Pored grinja u krevetu završe i mnogi drugi alergeni kao što su dlake kućnih ljubimaca ili pera iz jastučića. Kako bi krevet bio čist, dušeke možete usisavati, a posteljinu menjati jednom nedeljno.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...