Farbanje uskršnjih jaja je ritual u kojem uživa cela porodica, posebno najmlađi članovi. Umesto veštačkih boja koje su vrlo toksične, iskoristite neki od bakinih recepata. Lako možete dobiti željenu nijansu samo uz pomoć voća, povrća ili cveća.
Evo nekoliko saveta kako da obojite jaja na prirodan način:
Zvezde Uskršnje trpeze: Kako da napravite tradicionalnu pogaču i najlepše poslastice! (FOTO)
1. Crvena
Jaja skuvajte u vodi u koju ste dodali koren cvekle ili crvenog radiča, a možete i da ih skuvate sa ljuskama crvenog luka.
U zagrejane četiri šoljice vode dodajte cveklu isečenu na komade i dve kašike sirćeta. Crvena jaja ćete dobiti i ako ih kuvate u soku od višanja, a jarkocrvenu - kuvajući ih u soku od malina.
2. Ljubičasto-plava
Želite li jaja boje lavande, onda pomešajte šoljicu soka od grejpa i kašiku sirćeta. Plava jaja dobićete na sledeći način: iseckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine, prelijte litrom vode, prokuvajte, izvadite kupus, pa dodajte jaja.
Za ljubičastu, prvo skuvajte veoma jak čaj od borovnice, pa u njemu kuvajte jaja 15 minuta na tihoj vatri.
3. Zelena
Kuvajte jaja zajedno sa listovima spanaća ili koprive, koji ih u zavisnosti od pigmenta, boje u nijansu trave.
Običaji i verovanja za Uskrs: Šta treba raditi na ovaj praznik za dobrobit cele porodice!
4. Žuta
Za lepu žutu boju potrebne su vam ljuske oraha koje je potrebno kuvati petnaestak minuta pre nego što ubacite jaja. Ukoliko želite intenzivniju boju, dodajte kore pomorandže.
Ili, isprobajte ovo: u pola litre vode stavite nekoliko kašika karija ili kurkume, kuvajte 30 minuta, ohladite, procedite, pa u ohlađenu vodu potopite tek skuvana jaja da odstoje jedan sat.
5. Braon
Svetlobraon jaja dobićete ako pomešate šoljicu jake kafe sa kašikom sirćeta, a tamnobraon kuvajući ih u crnom čaju.