Samo napred!

KAKO DA KUĆA UVEK BUDE ČISTA I UREDNA: Uz jednostavne korake nikad neće biti haosa i prljavštine, a treba vam samo 1 SAT

Mnoge domaćice se pitaju kako da kuća uvek bude čista i uredna, a mi vam donosimo nekoliko saveta.

Enterijer
Autor:
KAKO DA KUĆA UVEK BUDE ČISTA I UREDNA: Uz jednostavne korake nikad neće biti haosa i prljavštine, a treba vam samo 1 SAT
Kako da kuća uvek bude čista i uredna, Foto: Printscreen/youtube/George Dunnett

Oni kojima se od pomisli na prolećnu generalku stana diže kosa na glavi (ima nas dosta) trebalo bi da znaju da će im se trud koji u to ulože - isplatiti.

Osim što će, kad sunce konačno iza sebe ostavi kišne dane, sve dodatno zablistati, umnogome će nam se popraviti i raspoloženje.

Ovaj posao ne mora da bude iscrpljujući ako se dobro organizujete i ako ne preuzmete sve poslove na sebe, već ih podelite s ukućanima.

Donosimo vam savete koji će vam olakšati rad, a nijedan deo kuće neće biti zapostavljen:

RADNE POVRŠINE: Drvo, kamen, staklo, nerđajući čelik, plastika... zahtevaju posebno sredstvo za čišćenje. To nije samo marketinški trik, dobro se raspitajte šta smete da koristite da ne biste upropastili radne površine.

Devojka, Kuhinja, Čišćenje, Sunđer, Ribanje
foto: Shutterstock

KUHINJSKI ELEMENTI: Ormarići ne treba da blistaju samo spolja, već i iznutra, a proverite i kakvo je stanje iza njih. Obavezno i iza šporeta, zamrzivača i frižidera. Osim prašine i komadića hrane, tamo svašta može da se pronađe.

FRIŽIDER: Higijena u frižideru mora redovno da se održava, a ako to niste radili, krajnje je vreme da ga isključite, izvadite sav sadržaj i dobro očistite, posebno fioke za voće i povrće, u kojima se često skuplja tečnost prepuna bakterija.

Frižider, čišćenje
foto: Shutterstock

Očistite i navoje kondenzatora od prašine, radiće efikasnije i trošiti manje struje.

RERNA: Zagorele tragove i slojeve masnoće prvo omekšajte vrućom, mokrom krpom, pa oribajte žičanom spužvicom i sredstvom za odmašćivanje za koje znate da najbolje radi posao.

KUHINJSKI UREĐAJI: Većina je napravljena od nerđajućeg čelika.

deterdžent za sudove
foto: Shutterstock

Da biste im vratili sjaj, pomešajte kašiku vrele vode s kašikom deterdženta za suđe, namočite krpicu od mikrovlakana, istrljajte ih, isperite toplom vodom i odmah posušite suvom krpom da ne ostanu fleke.

ŠPAJZ: Skinite sve s polica i prebrišite ih. Pregledajte rok trajanja namirnica - iznenadićete se koliko vam je hrane propalo jer je bila zatrpana i zaboravljena. Neka vam to bude motiv da je ubuduće bolje složite.

Žena, Špajz, Tegle, Ostava, Zimnica
foto: Profimedia

FIOKE: Često u njih svašta trpamo. Izdvajanje nepotrebnih sitnica i dovođenje u red sadržaja koji ćete sačuvati može da se oduži, pa savetujemo da dnevno detaljno sredite najviše dve fioke da bi vam ostalo dovoljno vremena za druge poslove u kući.

TEPIH: Nije dovoljno da samo njega dobro očistite, pomerite nameštaj i usisajte površine gde je bio da prljavština ne bi brzo opet dospela na tepih.

Čišćenje Kuće, Usisavanje, Tepih
foto: Shutterstock

Ako imate novca, najbolje je da angažujte servis za pranje tepiha - izgledaće kao nov.

LUSTERI: Često zaboravljamo da pogledamo u plafon, a zbog prašnjavih lustera prostorija deluje tmurno.

Skinite kugle (isto važi i za lampe), dobro ih operite u deterdžentu, isperite, izbrišite odmah suvom krpom i vratite ih na mesto. Sobe će zasijati punim sjajem.

Luster, Lampa, Čišćenje Kuće
foto: Shutterstock

ORMANI: Operite i presložite odeću tako da u svakom momentu možete da izvadite onu koju ćete nositi celog proleća. Bacite onu koja je flekava, pocepana i koja ima nedostatke koji ne mogu da se poprave, poklonite onu koju više ne možete da nosite.

NAMEŠTAJ: U uglove fotelje, ugaone garniture ili kauča često zapadnu razni sitni predmeti i mrve. Izvadite ih, pa nameštaj dobro usisajte i prebrišite mokrom krpom na koju ste stavili odgovarajući deterdžent ili neko drugo prigodno sredstvo za čišćenje (pročitajte na etiketi kako se koristi).

Čišćenje Kuće, čišćenje nameštaja
foto: Shutterstock

Napravite promaju da se nameštaj suši nekoliko sati i za to vreme ne sedajte na njega.

KREVETI: Na njima se svakodnevno skupljaju prašina i znoj. Sada je pravo vreme da se operu jastuci, jorgani i prekrivači, najbolje u mašini.

posteljina, krevet, žena
foto: Shutterstock

Grinje iz dušeka ćete eliminisati tako što ćete ga dobro usisati, prebrisati mokrom krpom i deterdžentom i ostaviti nekoliko sati na vazduhu da se osuši i prozrači.

PROZORI: Sunčevi zraci mogu da ostave fleke na staklenoj površini, pa je najbolje da za ovaj posao izaberete oblačan dan.

Čišćenje prozora
foto: Shutterstock

Koristite krpu od mikrovlakana i specijalizovano sredstvo za čišćenje stakla.

ZAVESE: Operite ih u mašini na programu za osetljiv veš. Nakon toga ih odmah okačite na prozor da se ne bi zgužvale.

KUPATILO: Detaljno očistite zidne i podne pločice i fuge, izmaknite mašinu za veš i ormariće i oribajte prostor iza, skinite dasku WC šolje i temeljno je oribajte kao i kadu i šolju, izglancajte ogledalo, prebrišite slavine i ostale površine.

Kupatilo, čišćenje kupatila
foto: Shutterstock

I za kraj - stavite u njega neki lep osveživač da dodatno zamiriše.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs