OD SKIDANAJ FLEKA, DO UKLANJANJA BUĐI SA ZIDOVA: Hidrogen čini čuda u domaćinstvu, a duplo je jeftiniji od hemikalija

U nastavku teksta saznajte kako možete da iskoristite hidrogen u vašem domaćinstvu.

Enterijer
18:45h Autor:
OD SKIDANAJ FLEKA, DO UKLANJANJA BUĐI SA ZIDOVA: Hidrogen čini čuda u domaćinstvu, a duplo je jeftiniji od hemikalija
Upotreba hidrogena u domaćinstvu, Foto: Shutterstock

Hidrogen se uvek smatrao putpuno bezbednim i prirodnim antiseptikom. Pored toga što nije skup, takođe je visokoefikasno sredstvo koje bi trebalo da ima svako domaćinstvo. Pomoću rastvora vodonik- peroksida (hidrogena) mogu se, ne samo dezinfikovati rane, već se može koristiti na toliko mnogo drugačijih i korisnih načina.

Donosimo vam nekoliko načina na koje hidrogen možete da iskoristite u domaćinstvu.

Očistite bakterije s voća i povrća

Jedan od najboljih načina da uklonite neke mikroorganizme koji izazivaju bolesti s kore voća i povrća jeste pomoću troprocentnog hidrogena. Napravite mešavinu od jednakih količina vode i ovog hidrogena i potopite voće i povrće. Ostavite da stoji 10 minuta, pa isperite čistom vodom.

Uz pomoć hidrogena očistite bakterije i pesticide sa voća
Uz pomoć hidrogena očistite bakterije i pesticide sa voća foto: Profimedia

Za ispiranje usta

Mnoga sredstva za ispiranje usta sadrže u sebi hidrogen. Zašto ga onda ne biste upotrebili u tu svrhu kad je jeftiniji? Pomešajte jednake količine troprocentnog hidrogena i vode, te koristite za ispiranje usta isto kao kupovno sredstvo. Osim dezinfekcije, još jedna korist je što će vam malo prosvetliti zube.

Ogledalo bez mrlja

Kada vam nestane sredstvo za čišćenje stakla, upotrebite hidrogen. Uzmite papirni ubrus, isprskajte ga troprocentnim vodonik-peroksidom, pa oribajte ogledalo. Ukloniće sve mrlje, čak i one najupornije, a ogledalo će zasijati kao da je novo.

Ogledalo će biti bez mrlja i fleka
Ogledalo će biti bez mrlja i fleka foto: Ilustracija / Profimedia

Dezinfikujte dečje igračke

Nema potrebe da kupujete skupe maramice za dezinfekciju. Isti efekat ćete postići i ako dečje igračke poprskate hidrogen peroksidom. On nije otrovan, a ukloniće bakterije i viruse koje mogu da izazovu infekcije i bolesti.

Izbelite požuteli veš

Bele krpe, stolnjaci, čarape i majice vremenom dobiju žućkastu boju. Povratite im belinu i sjaj tako što ćete u mašinu za veš, u ciklus za ispiranje, umesto sredstva za izbeljivanje tkanina sipati pola šolje hidrogena. Dobićete isti efekat za manje novca.

Osvežite sunđere

Posle duže upotrebe kuhinjski sunđeri dobiju neprijatan miris i promene boju. Hidrogen se smatra jednim od najbezbednijih sredstava za dezinfekciju. Potopite sunđere u mešavinu od jednakih količina hidrogena i vode, ostavite da malo odstoje, pa ih isperite vodom. Ako posle ovoga neprijatan miris ostane, vreme je da ih bacite.

Sunđeri i krpe biće kao novi
Sunđeri i krpe biće kao novi foto: Shuterstock

Uklonite tragove znoja

Imate problem s flekama od znoja na majicama i košuljama? Probajte sledeći trik: pomešajte kašiku tečnog deterdženta za pranje sudova i dve kašike hidrogena, nanesite na fleku i ostavite da stoji sat. Posle toga isperite tkaninu kao inače.

Očistite frižider

Kada sređujete frižider, izvadite iz njega sve namirnice, pa ga poprskajte hidrogenom. Ostavite da stoji 15 do 20 minuta, a onda ga obrišite čistim sunđerom. Lako ćete ukloniti fleke, a nestaće i neprijatni mirisi. Isto možete da uradite i s mašinom za sudove.

Skinite fleke od krvi

Ako se posečete tokom seckanja povrća u kuhinji pa okrvavite majicu ili dete padne i izgrebe koleno pa isfleka bermude, fleku od krvi ćete lako skinuti pomoću hidrogena. Sipajte ga direktno na fleku, ostavite da stoji nekoliko minuta i na kraju isperite hladnom vodom.

"Ubijte" buđ i plesan

Kao što je već rečeno, hidrogen ubija bakterije, ali takođe otklanja i gljivice kao što su buđ i plesan. Zato uzmite bocu sa vodonikom i poprskajte svoje kupatilo, podove, zidove, pa čak i zavesu za tuš. Taj "šušteći zvuk" će vam biti dovoljan dokaz da peroksid radi svoje.

Hidrogen je odličan za čišćenje buđi
Hidrogen je odličan za čišćenje buđi foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs