Detalji su najvažniji

Oaza udobnosti: Koje elemente treba da imate u spavaćoj sobi, a šta odmah da izbacite!

Koliko god da uživate u zbirkama porodičnih portreta, psiholozi savetuju da ih ipak ostavite u drugim prostorijama u stanu, a da spavaća soba ostane oslobođena dodatnih emotivnih naboja
Enterijer
16:20h Autor:
Oaza udobnosti: Koje elemente treba da imate u spavaćoj sobi, a šta odmah da izbacite!

Neutralne boje su u trendu, jarki i egzotični akcenti preporučuju se svima koji žele da ubrzaju svoju energiju.

Ali, važnije od psihologije boja koju možete najbolje testirati na sebi i odrediti šta upravo vama prija, jesu osnovni principi uređenja enterijera i detalji, čije je dejstvo u prostoru već oprobano.

Prostirka pored kreveta

Ništa nije neprijatnije od ustajanja pri kojem morate da toplim, bosim stopalima dodirnete tvrd, leden pod. Priuštite sebi vrhunski doživljaj svakog jutra: opremite spavaću sobu mekom, prijatnom prostirkom - neka to bude mali, vuneni tepih, plišani tanki jastučić, pa čak i krzno ako vi tako volite! Spavaća soba je vaše carstvo udobnosti, a ne slika iz žurnala na kojoj se ne sme naći ni trag kiča.

Kako da operemite spavaću sobu uz pomoć Feng šuija, saznajte OVDE.

Tema

Prvo o čemu će dete razmišljati kad ga upitate kakvu sobu želi je priča koju ono želi da mu ta sobica ispriča. Budite i vi dete, nemojte bežati od dekorativne teme koju zamišljate u svojoj sobi. OK, to neće biti Spajdermen ni Pepeljuga, ali može biti odmor na moru, relaks na livadi, u šumi... Čak i modna priča je odlična ideja ako je stil vaša opsesija.

Odgovarajući broj jastuka

Naravno, nemojte doći dotle da treba iskopavati krevet pod jastucima svake večeri, ali pobrinite se da imate odgovarajući broj prijatnih varijanti: za čitanje, za meditiranje, pa čak i za doručak u krevetu ako je to vaš omiljeni doživljaj vikenda.

Znate li da seks trpi zbog lošeg enterijera? Više saznajte OVDE.

Mesto za sedenje (koje nije krevet)

Ovo pravilo naročito važi ako spavaću sobu koristi par - važno je da ne remetite san partnera dok vi čitate, slušate muziku... Takođe, psiholozi kažu da se u krevetu nipošto ne treba raspravljati, pa je mali otoman ili garnitura sa dve foteljice apsolutno neophodna za zdrav partnerski život.

Eliminacija svih tehničkih uređaja

Osim ako nije reč o elektro-motoru za spuštanje roletni. Spavaća soba je namenjena za spavanje, tako da su televizor, smart telefon i tablet apsolutno neprimereni predmeti za ovaj prostor. Plavi ekran, dokazala su istraživanja, remeti san a on vam je neophodan da biste sutra ujutru ponovo mogli da se, osveženi, konektujete sa svojim hiperkonektovanim svetom.

Kako efikasno i brzo srediti kuću pomoću pravila 4 kutije, pročitajte OVDE.

Zbirka predmeta koje volite

Ako imate mesta, postavite u svoju spavaću sobu policu sa detaljima koji vas podsećaju na srećna putovanja, uzbudljive godišnje odmore... Ako ne, makar jedan ugao sobe posvetite buketu, portretu, medvediću koji će vam izmamiti osmeh na licu.

Noćni stočić

Obavezan element na svim fotografijama časopisa posvećenim uređenju enterijera, noćni stočić ne mora biti doteran "kao pod konac" ali treba da bude dovoljno veliki da se na njega i u njega smesti sve ono što je vama neophodno za prijatan odlazak na počinak i buđenje.

Kojih 6 stvari se jednom kupuju, a traju zauvek, saznajte OVDE.

Vrhunski dušek

Sve ono što smo nabrojali ne bi bilo dovoljno za savršenu spavaću sobu ako vas pri odlasku na počinak ne očekuje najudobniji mogući dušek. Prilagodite odabranom dušeku i visinu noćnog stočića, a kvalitet će - budite sigurni - biti proporcionalan ceni.

Fotografije

Koliko god da uživate u zbirkama porodičnih portreta, psiholozi savetuju da ih ipak ostavite u drugim prostorijama u stanu, a da spavaća soba ostane oslobođena dodatnih emotivnih naboja. Za dekoraciju radije upotrebite fotografije pejzaža, mrtve prirode, umirujuće i prijatne teme.

Malo drame

Čak i u najveselijim, pastelnim spavaćim sobama punim nežnosti dobro je imati bar jedan detalj u dramatičnoj noti: neka to bude atraktivan luster, predimenzionirano uzglavlje, egzotična lampa... Ne preterujte, zadržite se isključivo na jednom do dva detalja u tom stilu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs