Praktično

Sredite kuću uz pomoć pravila 4 kutije: Oslobodite se nereda i nepotrebnih stvari!

U svakoj kući postoji gomila stvari koja nam ni za šta ne treba, ali ih čuvamo uglavnom za svaki slučaj ili kao dragu uspomenu
Enterijer
10:40h Autor:
Sredite kuću uz pomoć pravila 4 kutije: Oslobodite se nereda i nepotrebnih stvari!
Foto: Thinkstock

Starih stvari koje vam prave nered po kući najlakše ćete se rešiti ako ih prvo stavite u kutije - možete da ih poklonite, odložite ili zauvek bacite!

Za raspremanje nereda, pripremite četiri kutije u koje ćete odlagati stvari po sledećem rasporedu:

Kutija br. 1 – stvari koje vam više ne koriste!

Ako nekog predmeta želite da se rešite, zapitajte se upotrebljavate li ga još i služi li vam nečemu. Ako je odgovor negativan, ubacite ga u prvu kutiju. Osim ako je reč o predmetu koji vas zaista usrećuje. U tom slučaju sme da ostane u kući.

Kojih deset kućnih poslova možete obaviti za 60 sekundi, saznajte OVDE.

Pažnja! U "čistilačkom" zanosu ne bacajte račune i dokumente. Stavite ih zajedno s ostalim takvim papirima na jedno mesto i posle ih sortirajte.

Kutija br. 2 – stvari za dalju upotrebu

U drugu kutiju stavite stvari koje nekome još mogu da posluže. Ili ih darujte ili ih prodajte. Ako niste sasvim sigurni, a želite takav predmet da zadržite, pitajte se čini li vas to srećnom.

Pažnja! Najbolje je da odredite rok u kojem te stvari moraju da izađu iz kuće. Nakon toga ih bacite u smeće jer će se u suprotnom beskrajno dugo povlačiti po vašem domu.

Kutija br. 3 – uspomene iz prošlosti

Ljubavna pisma, školjka s prvog godišnjeg odmora sa suprugom, podmetač koji je napravilo vaše dete – ima stvari koje su nam drage, ali ne moraju da budu baš svuda po kući. Spakujte ih u treću kutiju i stavite na sigurno mesto.

A kako da opremite spavaću sobu uz pomoć feng šuija, pročitajte OVDE.

Pažnja! Takvo „blago” ne mora da bude svaka razglednica koju ste dobili. Sačuvajte samo ono što za vas ima posebnu vrednost.

Kutija br. 4 – stvari za koje još ne znamo šta ćemo s njima

Iako se vrlo ozbiljno pitamo šta s njima, za mnoge ćemo stvari vrlo teško doneti odluku. Na primer, kad je reč o skupljim, lepim odevnim komadima koji su nam samo za broj manji.

Pažnja! Na četvrtu kartonsku kutiju stavite određeni datum, recimo šest meseci od dana pospremanja. Ako vam u roku od tih pola godine ništa od toga ne zatreba, rešite se svega, i to bez ponovnog prekopavanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs