Za čist i uredan dom

Usvojite ih i vi: 9 jednostavnih navika ljudi koji nemaju problem sa neredom

Ukoliko nikako da vam dom zablista onako kako biste želeli, ovi saveti mogu da vam pomognu, a za neke od njih će vam trebati manje od minut
Enterijer
10:40h Autor:
Foto: Shutterstock

Gubljenje vremena na traženje raznih stvari - od sitnica do važnih dokumenata, samo je jedan od problema koje sami sebi priređujemo zbog nereda koji se "kao nekim čudom" neprekidno gomila, prenosi Lisa.rs.

 

Evo šta rade oni pojedinci kakvih ima svuda oko nas (i koje rado spominjemo kao primere urednosti), a koji nemaju uobičajene probleme sa neredom.

 

Ostavljaju garderobu na mestu svake večeri

 

Ova korisna navika oduzeće vam nekoliko desetina sekundi svake večeri, a čim ustanete bićete nam zahvalni što smo vas podsetili na ovaj mali ritual. Pre nego što krenete na spavanje, rasporedite garderobu gde joj je mesto i umesto što ćete 10 minuta ujutru potrošiti na traženje čarapa, vi ćete se spremiti na vreme za posao i ostati u dobrom raspoloženju.

 

OVDE sazanjte kako da pobedite nered primenjujući 3 stara saveta na novi način.

 

Nemaju višak stvari

 

Ukoliko neka stvar u vašem domu nema namenu i nemate baš nikakvu ideju da je iskoristite znate šta treba uraditi sa njom. Naravno, bacite je! Zaboravite na momente u kojima se emocionalno vezujete za nepotrebne figurice ili kutijice, već ih sklonite iz svog prostora i oslobodite sebe dodatnog loma i sređivanja.

 

Trude se da vode domaćinstvo bez viška papira

 

Stare novine, plakate, letke i sve ostalo što ste dobili od promotera na ulici prosledite u kantu za smeće. Naravno, pre toga proverite da u njima nema neke informacije koja bi vam koristila. U tom slučaju sačuvajte, ali ne na frižideru ili polici za televizor, već odvojite fioku gde ćete spakovati slični materijal.

 

Koje su greške pri čišćenju saznajte OVDE.

 

Obrišu svaku površinu nakon upotrebe

 

Ne propustite da obrišete sto nakon jela, radnu površinu u kuhinji posle seckanja salate, ali ni stočić u predsoblju ako ste na njemu otvarali poštu i pregledali račune. Neće potrajati više od 5 sekundi, a generalno spremanje biće neuporedivo lakše.

 

Ne drže gomile jastuka i prekrivača na krevetima

 

Šareni jastuci na beloj sofi deluju zanimljivo i kao savršen kontrast. Međutim, mnogo šarenih jastuka i prekrivača na sofi neće delovati zanimljivo, već neuredno! Izaberite do tri zanimljiva jastuka i osvežite garniture, a ostale rasporedite na ostale prostorije ili poklonite prijateljici kojoj znate da će dobro doći.

 

Odlažu cipele i mantile na svoje mesto čim uđu u kuću

 

Razbacane cipele na ulazu u dom ili stolice prekrivene jaknama i mantilima nikome ne deluju simpatično, a naročito ne gostima koji moraju da preskaču vašu obuću kako bi došli do dnevnog boravka. Čim dođete sa posla ili grada uredno spakujte svoje stvari na mesto gde i treba da budu. Par sekundi posla i poštedećete sebe dodatnog nerviranja ili sređivanja ako su vam se najavili gosti.

 

Kako da sredite kuću uz pomoć pravila 4 kutije saznajte OVDE.

 

Nikad ne dozvoljavaju da im se nagomilaju prljavi sudovi

 

Razmislite samo da li je bolje svaki put “izgubiti” 3 minuta na pranje pet posuda ili čitav dan u pranju sudova od prethodnih tri dana?

 

Vraćaju sve svoje stvari na mesto

 

Kad vikendom budete odmarali i uživali u čistom domu bićete nam zahvalni što smo vas podsetili da koju god sitnicu da ste uzeli vratili ste je na mesto gde ste je i našli.

 

Imaju redovne termine za brisanje prašine i usisavanje

 

Vreme je da upišete u svoj rokovnik termine za brisanje prašine i usisavanje tepiha ili čitavog doma. Ukoliko se predržate termina bez izuzetaka rezultati će biti više nego očigledni.

 

Skriven, sveopšti ili u gomilama - OVDE saznajte šta vaš nered govori o vama.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...