MNOGI NE ZNAJU DA JE STRUJA NOĆU JEFTINIJA I DO 4 PUTA: Od koliko sati u svakom delu Srbije počinje jeftinija tarifa?

Računi za struju će vam se prepoliviti, ukoliko pojedine uređajte budete palili po jeftinoj tarifi

Enterijer
Autor:
MNOGI NE ZNAJU DA JE STRUJA NOĆU JEFTINIJA I DO 4 PUTA: Od koliko sati u svakom delu Srbije počinje jeftinija tarifa?
Od koliko sati je jeftina struja?, Foto: Shutterstock

Ušteda na računima za struju je veoma važna stavka za održiv kućni budžet. Gotovo da ne postoji čovek u Srbiji, ali i regionu koji se na razne načine ne dovija kako bi uštedeo na novcu kada je reč o kupovini namirnicama, garderobe, potrošnji električne energije... Ono što već sigurno znate je da se na računima za struju u Srbiji može uštedeti, ali pod uslovom da domaćinstva električnu energiju koriste noću, odnosno kada je struja jeftinija. Kada se struja troši tokom noći njena cena je u određenim slučajevima čak i tri do četiri puta niža od one koja je važeća u dnevnoj tarifi.

Ušteda struje je moguća uz nekoliko jednostavnih navika
Ušteda struje je moguća uz nekoliko jednostavnih navikafoto: Shutterstock

Ušteda se najbolje vidi po upotrebi boljera Koliko je ušteda struje značajna najviše se može videti po upotrebi bojlera, koji je inače jedan od najvećih potrošača električne energije. Naime, kada se voda u bojleru zagreva samo noću mesečni račun koji će domaćinstvo za to platiti biće oko 400 dinara. Ako se voda zagreva tokom dana, taj iznos će biti oko tri puta veći. I svi ostali uređaji koji su takođe veliki potrošači struje kao što mašine za veš ili mašine za pranje sudova, poželjno je koristiti noću jer ćete na taj način dosta uštedeti. Takođe, ukoliko noću kuvate, postići ćete značajnu uštedu, pogotovo kod jela čija priprema zahteva duže vreme.

Ukoliko mašinu palite noću uštedećete struju
Ukoliko mašinu palite noću uštedećete strujufoto: Shutterstock

Ono na šta treba obratiti pažnju jesete to da noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve. Naime, kada je reč o noćnoj tarifi, Srbija je podeljena u tri zone - Vojvodina, Beograd i centralna Srbija. Svi oni koji žive na teritoriji Vojvodine, za njih jaftinija struja počinje svake noći od 23 sata do 7 ujutro. Kada je reč o Beogradu od ponoći do osam sati ujutro. U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 sati ujutro. Bitno je da zapamtite da se jeftinije tarife mogu iskoristiti samo noću i u propisanim terminima za taj deo zemlje.

struja je jeftinija u noćnim satima
struja je jeftinija u noćnim satimafoto: Shutterstock

Domaćinstva mogu i na dodatne načine uštedeti struju - postavljanjem štedljivih sijalica kod kojih je potrošnja struje pet puta manja od one kod običnih. Dobra izolacija u kući takođe može biti od velikog značaja i osigurati dom od hladnoće tokom zimskih dana i na taj način potrošnju struje svesti na minimum.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs