pogledajte

STIGLA JELKA I U VINDZOR DVORAC: Jelka kraljice Elizbete visoka je 6 metara, dekoracija oduzima dah!(FOTO)

Jelka kraljice Elizabete će vas oduševiti

Enterijer
Autor:
STIGLA JELKA I U VINDZOR DVORAC: Jelka kraljice Elizbete visoka je 6 metara, dekoracija oduzima dah!(FOTO)
kraljica Elizabeta, Foto: Profimedia

Duh Božića uveliko vlada starim zamkom Vindzor, iz kojeg najstariji monarh na svetu poslednjih meseci upravlja svojim kraljevstvom. U Holu svetog Džordža, najsvečanijoj prostoriji u dvorcu, čiji su temelji udareni još polovinom 11. veka, postavljena je jelka visoka šest metara. Mogu da je vide svi koji žele, budući da je zdanje, posle duže pauze zbog pandemije, nedavno ponovo otvoreno za javnost.

Namučilo se osoblje zamka dok nije okitilo raskošnu norvešku omoriku. Tu su tradicionalni ukrasi crvene i zlatne boje koji se u porodici prenose s kolena na koleno, a na vrhu se, umesto zvezde, nalazi lutka u kraljevskoj odori. Novo ruho dobila je i „Grimizna dvorana“, u kojoj je nešto niža jelka – od pet metara, sa sličnim ornamentima.

Posetioci ove godine imaju jedinstvenu priliku da pogledaju mini-izložbu praznične garderobe iz kolekcije kraljice Elizabete i njene sestre Margarete. Mora se priznati da neki komadi, izrađeni još pre rata, nesumnjivo zaslužuju da se nađu i u nacionalnom muzeju. Na primer, kratak kaput od tirkiznog brokata sa raskošnim motivima koji je Elizabeta nosila za Božić 1943. godine, kada je u dobrotvornoj dvorskoj predstavi igrala Aladina.

I vindzorski park ovih dana pravi je spektakl pod vedrim nebom, posebno noćnim, zahvaljujući neonskom osvetljenju. Svako drvo šljašti u drugoj boji, a majstori iluminacije u igru su uljučili i lokvanje u jezeru.

Pre nego što krene na imanje u Sandrigemu, u Norfolku, gde već decenijama sa porodicom provodi praznike, kraljica će se obratiti naciji i uputiti joj tradicionalnu novogodišnju čestitku. Meštani je očekuju i na jutarnjoj službi u lokalnoj „Crkvi Marije Magdalene“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs