ZLATNA PUZAVICA

KO U DOMU IMA OVU BILJKU, IMAĆE I SREĆU: Veruje se da privlači pozitivnu energiju, filtrira vazduh, a uspeva baš svima!

Evo zašto zlatnu puzavicu mora da ima svaka kuća...

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Zovu je još “djavolji bršljan” ili “biljka novca” jer se smatra da donosi sreću, ali Epipremnum aureum je danas najpoznatiji po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh. Ova jednostavna puzavica upija čak i formaldehid.

Zlatna puzavica jedna je od biljaka koje su postale popularne pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Međutim, u poslednje vreme sve više dolaze do izražaja blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi i “detoksikaciju”.

Ona može da ukloni formaldehid iz vazduha, a i mnoge druge štetne materije. Za nas je važna činjenica da se oko 70 odsto detoksikacije organizma obavi preko disanja te je stoga izuzetno bitno da živimo i radimo u prostorijama s čistim vazduhom.

Zlatna Puzavica, Zlatna puzavica
foto: Shutterstock

Ova robusna puzavica se lako gaji i odgovara joj direktno ili malo zasenjeno direktno svetlo, osim tokom jakih vrućina kad sunce može da bukvalno opeče listove. Od količine svetla zavisiće i količina tamnih i svetlih nijansi na listovima.

Zlatan puzavica voli redovno zalivanje, ali ne treba preterivati niti koren treba da ostane dugo u vodi – redovno praznite podmetač. Ako primetite smeđe mrlje na lišću, treba da pojačate zalivanje i češće vlažite vazduh.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...