Obratite pažnju

ZAŠTO VAM ORHIDEJA VENE: Uradite ovo sa korenom i spasićete je!

Prvi vidljivi znakovi dehidracije korena su smežurani i pomalo uvenuli listovi i vrlo suva mahovina

Enterijer
Autor:
ZAŠTO VAM ORHIDEJA VENE: Uradite ovo sa korenom i spasićete je!
Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju koren orhideje, njegovo truljenje najčešći je problem. Ono se uglavnom događa zbog prekomernog zalijevanja orhideje ili kada se koren predugo natapa u vodi (upravo se zato preporučuje samo tuširanje orhideje uz obavezno ceđenje).

Prilikom dekompozicije takođe može doći do stvaranja kiselih jedinjenja koja štete korenu i takođe uzrokuju truljenje.

Da li je na korenu započeo proces truljenja proverićete nakon što pažljivo izvučete orhideju iz saksije. Ako primetite da je taman, vrlo vlažan, pomalo sluzav i blatnjav, to znači da definitivno truli.

Tada uz pomoć sterilisanih makaza morate odrezati sve trule delove i nakon toga poprskati ostatke hidrogenom. Nakon svakog reza sterilišite makaze, a na kraju orhideju presadite u čistu novu saksiju.

Orhideja
foto: Shutterstock

Još jedan čest problem je i dehidriran koren.

Ovo se najčešće događa tokom vrućih ljetnih meseci i samo nekoliko dana dehidracije može naštetiti osetljivoj orhideji. Prvi vidljivi znakovi dehidracije korena su smežurani i pomalo uvenuli listovi i vrlo suva mahovina.

Izvadite orhideju iz saksije i prvo koren pažljivo isperite ispod mlaza mlake vode. Nakon čišćenja lakše ćete proveriti koji su delovi još uvek zdravi i mogu li se spasiti, a koje treba odstraniti. One koji su potpuno osušeni odrežite sterilisanim makazama, a ostatak korena poprskajte hidrogenom. Osušite koren na vazduhu, a zatim presadite orhideju i zalijte je, i neko vreme pojačajte raspored zalivanja dok se ne oporavi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs