Najbolje namirnice nisu dovoljne za ukusno jelo

Izbegnite najčešće greške u kuhinji: Prepečeno meso, nedovoljno ili previše soli i hladan tiganj

Nekvalitetno posuđe i previše mešenja takođe će vam odmoći u kvalitetnoj pripremi hrane
Enterijer
01:16h Autor:
Izbegnite najčešće greške u kuhinji: Prepečeno meso, nedovoljno ili previše soli i hladan tiganj
Foto: Thinkstock

Ukoliko imate vrhunske recepte i najbolje namirnice, može da vam se desi i poneka kulinarska greška, koja je rezultat neiskustva i brzopletosti. Otkrijte šta najčešće kvari ukus hrane.

Nekvalitetno posuđe

Čak i najbolje namirnice mogu da izgube bogatstvo svog ukusa ako se pripremaju u nekvalitetnom posuđu, tvrde poznati svetski kuvari. Posuđe za koje se namirnice lepe, ne mogu dobro da se zapeku ili namirnice u njemu prebrzo gore je izrađeno od jeftinih i nekvalitetnih materijala, pa je bolje da uložite u nekoliko komada pravog posuđa. Jedan veliki i jedan mali tiganj i tri dublje posude različitih veličina su sve što je potrebno jednoj kuhinji.

Bez sušenih začina

Iako nisu svi začini dostupni sveži tokom godine, većina začinskog bilja može da se uzgaja, pa nema potrebe za njihovim sušenim oblikom, kažu vrhunski kuvari. Prema njima, začini pravu draž jelu daju ako su tek ubrani, jer tada otpuštaju svoje arome i sokove u jelo i nisu toliko intenzivni poput sušenih koji mogu potpuno da prikriju ukus jela.

OVDE saznajte kako da uzgajate začine u kuhinji.

Previše mešanja

Kod pripreme mesa, ali i brojnih drugih namirnica poput pirinča ili krompira, previše mešanja ima kontraefekt i doprinosi da ono krene da se "raspada". Iako treba paziti da jelo ne zagori, povremeno mešanje je ključno, ističu vrhunski kuvari.

Kako da skuvate savršeni pirinač saznajte OVDE.

Nedovoljno ili previše soli

Veliki broj ljudi se žali da nikada ne može da pogodi pravu razmeru soli u jelu, a jedan od razloga je što ne probaju dovoljno ili na pravi način jelo koje pripremaju. Da biste ocenili da li je u jelu dovoljno soli, treba da ostavite kuvanu namirnicu da se malo ohladi, a jelo ne treba da solite u poslednjih 10 minuta kuvanja, savetuju stručnjaci. Takođe, umesto kuhinjske soli trebalo bi da koristite morsku ili krupnu so, koja daje jelima pravu aromu.

OVDE saznajte čime sve možete da zamenite jaja u receptima.

Prepečeno meso

Kod pečenja mesa je važno da uzmete u obzir njegovu debljinu, kao i temperaturu na kojoj se peče, jer se na previsokim temperaturama proteini u njemu skupljaju, pa ono postaje žilavo. Zbog toga je bolje da meso pečete nešto duže na manjoj temperaturi, nego kratko na visokoj.

Hladan tiganj

Ako namirnice stavljamo u nedovoljno zagrejano posuđe u kojem je mlako ulje, veće su šanse da će hrana da se zalepi i ne poprimi željenu boju. Najbolje je da na početku kuvanja započnete sa jako zagrejanim uljem i vatrom na najjačoj temperaturi, a potom da je smanjujete.

A koji su korisni saveti u vidu malih tajni velikih domaćica saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs