OD NEKIH PRIČA O NJIMA ĆETE SE NAJEŽITI - NIKAKO IH NE SMETE DRŽATI U KUĆI: Ovih 9 stvari donose nesreću!

Ovde nije reč samo o praznoverju. Prema feng šuiju i drugim kulturnim tradicijama, ovo su predmeti koji bi vaš dom mogli da izlože nesreći.

Enterijer
Autor:
OD NEKIH PRIČA O NJIMA ĆETE SE NAJEŽITI - NIKAKO IH NE SMETE DRŽATI U KUĆI: Ovih 9 stvari donose nesreću!
Foto: Shutterstock

Pogledajte o kojim se to predmetima radi i imate li neki od njih kod kuće…

Jer izgledaju tako "nevino": predmeti, boje, biljke - svako od nas ima nešto od toga u domu.

Legende iz celog sveta vekovima su nas upozoravale na lošu sreću. Za one koji se osećaju posebno sujevernima, postoji pregršt kućnih predmeta koji mogu uneti negativnu energiju u dom. Premda su neki od ovih predmeta praktični samo za čuvanje izvan kuće, od nekih priča iza tih predmeta naježićete se.

1. Stolica za ljuljanje

Čekaj... da li se ta stolica upravo pomerila?! Ne, to je bio samo vetar... zar ne? Samo zamišljanje stare stolice za ljuljanje koja škripi, kako se polako kreće napred-nazad u mračnoj, pustoj sobi, verojatno je dovoljno da shvatite zašto praznoverni ljudi vole stolice koji čvrsto stoje na podu. Prema irskoj legendi, prazna stolica za ljuljanje otvoren je poziv zlim duhovima da sednu. Ako se stolica pomera samostalno, to je siguran znak da se bauk već nastanio na njoj. Pripazite na ove znakove, jer bi vaša kuća mogla biti ukleta, tvrde stručnjaci za paranormalne znanosti.

2. ŠTO??? Zelena boja

Ovo praznoverje zapravo ima čvrstu osnovu u istorijskim činjenicama, jer su nekada zelene boje mogle biti smrtonosne. U 18. veku su se sintetičke zelene boje izrađivale s novootkrivenim spojem nazvanim bakarni arsen. Da, taj arsen. Zidovi obojeni tom bojom mogli bi ispuštati otrovne plinove kad su vlažni, a neki fabrički radnici u to vreme su oboleli i umrli od izloženosti tim bojama. Premda je objavljivanje recepta za arsen 1822. napokon upozorilo javnost na njegove opasnosti, neki praznoverni vlasnici kuća i danas zelene zidove smatraju lošim znakom.

3. Pokvareni ili zaustavljeni satovi

Feng šui tradicija upozorava na slomljene predmete ne treba držati u domu - ili ih popravite ili ih se rešite i tačka; predstavljaju i unutrašnji i spoljni nered kojem nije mesto u vašem životu. Pokvaren sat može biti posebno loš znak.

Feng šui nalaže da sprave za pokazivanje vremena moraju uvek biti u ispravnom stanju, inače reskirate da zaglavite u kolotečini i prestanete da se krećete napred u svom životu. Ako se oglasi zvuk pokvarenog sata, to znači da bi vaše domaćinstvo uskoro mogla da zadesi smrt!

4. Kaktusi

Loše vesti za ljubitelje bodljikavih biljaka: feng šui principi tvrde da su biljke s bodljama magneti za loše vibracije. Bodljikave površine kaktusa ili drugih, sličnih bodljikavih biljaka poput agave, mogu uneti napetost u vaš dom i vezu. Izuzetak? Ruže, čije trnovite stabljike očito nisu dovoljne za poništavanje pozitivne energije ovih elegantnih cvetova.

5. Nenamešten krevet

Možda je to izmišljeno od strane frustriranih roditelja, ali praznoverje upozorava da vas odlazak u krevet - ili čak prekidanje dok ga spremate - može osuditi na neprospavanu noć. Pokušajte neometano da pospremite krevet; to će ionako biti bezbolnije.

6. Otvoreni kišobran

Zvuči poznato? Mere predostrožnosti protiv otvaranja kišobrana u zatvorenom prostoru datiraju i dublje u prošlost nego što bi to mogla pomisliti - još u drevni Egipat. U davnim vremenima donošenje bilo kog predmeta, koji je trebalo da vas zaštiti od vremenskih neprilika, nije bilo poštovanje duhova čuvara koji su bdeli nad vašim prebivalištem.

7. Mrtve ili suve biljke

Ako želite živahan dom ispunjen pozitivnom energijom, nemojte dopustiti da osušene, beživotne biljke ostanu izložene u njemu. Ako imate mrtve stvari u svom domu, kaže se da donose mrtvu energiju, kvareći pozitivan duh stana. Smežurano lišće i obešene stabljike verojatno neće učiniti vaš dom lepšim ili privlačnijim.

8. Preparirane životinje

Ako se veruje da mrtve biljke donose negativnu energiju u dom, možete se kladiti da su mrtve životinje apsolutni bauk. Zaista želite da ona beživotna glava jelena pozdravlja vaše goste i vas? I možete li zaista biti sigurni da vas ošamućene oči prepariranog orla ne prate?! Čak i manje praznoverni vlasnici domova možda bi trebali dobro razmisliti pre nego što u svojim domovima izlože trup životinja, jer taksidermija može odbiti potencijalne kupce kuća. Slično tome, možda se želite kloniti umetničkih dela koja prikazuju scene uništenja, poput olupine broda ili bitke.

Stari kalendar

Držanje starog kalendara izloženog u svom domu navodno podstiče nesreću na isti način kao i slomljeni satovi. Feng šui upozorava na nepravilno korištenje uređaja za merenje vremena, tvrdeći da bi to moglo doneti nesreću, smanjiti prosperitet, pa čak i skratiti život. Ako bi radije bili na sigurnoj strani, pobrinite se da vaš kućni kalendar ne zaostaje za vremenom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs