Atraktivno i jednostavno

Kako da gajite raskošne sobne biljke bez zemlje i saksija: Ovaj način gajenja osvaja svet! (FOTO)

Odlično izgledaju u svakom enterijeru

Enterijer
Autor:
Kako da gajite raskošne sobne biljke bez zemlje i saksija: Ovaj način gajenja osvaja svet! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Biljke koje se uzgajaju u vodi idealne su za one koji ne žele da imaju previše posla sa zemljom, biljnim vašima, konstantnim presađivanjem i ostalim mukama koje prvenstveno imaju početnici kada krenu da uzgajaju biljke.

Manje je nereda, a i lakše je održavanje biljaka s obzirom na to da moramo da pazimo samo da biljke uvek imaju dovoljno vode. Iako na prvu zvuči poprilično jednostavno, nemojte odmah da zavarate – to ne znači da ćete za biljke manje brinuti, samo će možda nekima biti jednostavnije. Donosimo savete kako uzgajati biljke u vodi i koje vrste su za takav način uzgajanja najbolji izbor.

Kako uzgajati biljke u vodi?

Odgovor na ovo pitanje je poprilično jednostavan, a kreće s pravilnim odabirom biljaka. Ovo su neke od biljaka koje bez problema možete uzgajati u vodi: begonija, zeleni ljiljan, mirni ljiljan, bršljan, zlatna puzavica, aglaonema, fikus gumijevac, difenbahija, srcoliki filadendron, pelargonije, bambus...

Reznice

Biljke jednostavno možete uzgajati tako da što iz matične biljke, na delu gde se list spaja sa stabljikom odsečete grančicu, poželjno bi bilo da već ima svoja dva – tri lista i jednostavno je stavite u vodu. Nakon nekog vremena ona će početi da pušta korenje. Biljke koje ćete uzgajati na ovaj način vole vodu iz slavine, tako da ne morate brinuti o odstajaloj ili prokuvanoj vodi. U početku pripazite da biljka uvek ima dovoljno sveže vode, a nakon što već pusti korenje, vodu možete da menjate jednom mesečno.

Evo kako da negujete sobne biljke tokom zime: 5 praktičnih saveta iskusnih cvećara!

Biljke u tegli
foto: Shutterstock

Prihrana

Uzgajanjem biljaka u vodi sprečićete pojavu gljivica, vaši i truljenja korena koje se događa zbog preteranog zalivanja biljaka. Nema nereda i troškova oko kupovanja zemlje, teglica i sličnog, a ono što će vam trebati jeste đubrivo i prozirna tegla, čaša ili vaza. Ovakav način uzgoja zahteva da biljka redovno dobija hranljive materije. To ćete postići tako što u vodu u kojoj je biljka, sipate tečno đubrivo u istoj razmeri kako biste to radili i s biljkama u zemlji, a biljka će ovako hranljive materije dobiti direktno kroz koren.

Estetika uz malo napora

Uzgajanje biljaka na ovaj način izuzetno je lagano i transparentno, jer u svakom trenutku možete videti vaše korijenje kako raste, primetiti ima li biljka dovoljno vode i hranljivih materija. Estetski su jako zanimljive u prostoru, a možete se poigrati različitim vazama, teglicama i čašama i tako vaše biljke savršeno uklopiti u enterijer. Biljke na ovaj način možete uzgajati godinama, a ako vam dosadi uvek ih možete s novim korenjem presaditi u zemlju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs