pogledajte

Napravite od svoje spavaće sobe zen oazu: Raščistite višak, jedna stvar je od ključne važnosti! (FOTO)

Sve znamo…u teoriji.

Enterijer
09:18h Autor:
Napravite od svoje spavaće sobe zen oazu: Raščistite višak, jedna stvar je od ključne važnosti! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Spavaća soba bi trebalo da bude prostorija oslobođena viška nameštaja, ona zona gde se zatvarate kako bi u (zdrav) san pobegli od problema. Soba koja je tu da probudi najbolju verziju nas samih. A opet… najčešće to nije slučaj u praksi. Od gomile (u najboljem slučaju) čistog veša, do sitnica sa kojima ne znate šta bi, ali gosti stižu, pa sve do hrpe knjiga zbog kojih usisavanje postaje prava misija. Spavaće sobe često nam služe kao hibrid između ostave i sobe za dragocenosti. Što je u oba slučaja promašena tema. No, ukoliko se potrudimo da joj vratimo prvobitnu namenu, spavaća soba može postati vama omiljena.

ČISTITE, ČISTITE, ČISTITE

Da, jasno je da je ovo jasno kao dan, ali i više nego često to izgubimo iz vida. Uspevate da se lepo naspavate u hotelskim sobama? Pa, to je jer u prostoriji imate minimalno nameštaja. Niko ne može da se lepo naspava u zakrčenoj sobi. Ako mesecima ne možete da se izborite sa viškom stvari, možda je rešenje u mini renoviranju u kome ćete dodati nova mesta za odlaganje. Idealno je da sve ubacite u skrivene ormane kako biste kreirali spokojnu zonu. Niko ne voli previše ormana i kredenaca u sobi, ali bolje je da dodate ekstra komodu, nego da se saplićete o hrpe stvari na podu.

RAZMIŠLJAJTE O PROPORCIJAMA

Što vam je viši plafon, to krevet može biti viši. I po istom ključu, što vam je veća soba to krevet može imati ozbiljnije dimenzije. Najbitnije je da ne pokušavate da kabaste komade ugurate u malene prostorije. Ideal je da stvorite optičku varku i vizuelno proširite sobu, a ne da je smanjite. Ukoliko se radi o stanu u potkrovlju sa izuzetno niskim plafonima, radije se odrecite okvira za krevet i dušek stavite na pod, umesto da pokušavate po svaku cenu da dizajnirate kao što ste videli u časopisima.

ODABERITE PRAVE ZAVESE

Atmosfera se kreira i kroz povezivanje boja u smislenu paletu. A to je posebno bitno u slučaju izbora zavesa, jer one mogu promeniti feeling celokupnog prostora. Ukoliko niste spremni na velike eksperimente najsigurnije je da samo pratite boju zidova, na primer uz bele dodajte bele zavese (ili neke iz krem palete), a ukoliko su zidovi tamni, takve neka budu i zavese. Koloritni kontrasti umeju da budu stvarno super, ali te igre ostavite za dnevnu sobu.

UMETNOST INSPIRIŠE

Da, prazni zidovi su instant rešenje za rasterećen prostor koji vas može smiriti. Ali ako volite i razumete se u umetnost odlična ideja jeste da svoja omiljena dela okačite na zidove spavaće sobe. Birajte ona koja vas inspirišu, smiruju i bude kreativnost u vama. Nikada ne znate, možda se sledećeg jutra probudite sa idejom života.

PRONAĐITE MIRIS KOJI VAM ODGOVARA

Koliko neki mirisi mogu biti iritantni i naporni, toliko vas neki drugi mogu opustiti i uvesti u meditaciju. Posvetite jednako pažnje izboru mirisa za spavaću sobu koliko tražite parfem za sebe. Ključ je da to bude neki nežan, svež miris koji vam neće smetati, već će u vama probuditi pozitivne asocijacije. Probajte neki od sprejeva za posteljinu, oni su posebno dizajnirani da postaknu spavanje. Lavanda je uvek dobro rešenje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs