KORISNI SAVETI

Dokazano najveći uzročnik alegija: Kako da se zaštitite od grinja i svedete njihov broj na minimum!

Da li ste znali da na jednom metru kvadratnom živi na stotine hiljada grinja?

Enterijer
Autor:
Dokazano najveći uzročnik alegija: Kako da se zaštitite od grinja i svedete njihov broj na minimum!
Foto: Shutterstock

Spoljni alergeni, uključujući grinje, najčešći su "okidači" alergija. Zaštitite svoju porodicu i sebe od mogućih simptoma alergije, astme i ekcema tako što ćete smanjiti količinu grinja u domu.

Odvlaživač vazduha. Grinje obožavaju topla i vlažna mesta, jer ona pružaju savršene uslove za njihov život i razmnožavanje. Ako živite u vlažnoj sredini, pokušajte da smanjite vlažnost vazduha ispod 55%. Razmislite o nabavci odvlaživača vazduha.

Usisivač. Koristite filter kese za usisivač visoke efikasnosti i kvalitete te često usisavajte, a posebno prostorije u kojima provodite najviše vremena.

Redovno čistite tepihe kako biste bili sigurni da je broj grinja sveden na minimum!

Nameštaj. Prilikom kupovine nameštaja, odlučite se za kožni ili onaj od eko kože, jer su mnogo jednostavniji za održavanje i manje privlačni za ove opasne insekte.

Tepih. Ako ste u mogućnosti, u kupatilo, kuhinju i vešeraj ne stavljajte nikakve prostirke. Ove prostorije po prirodi svoje namene veoma su vlažne, tako da predstavljaju idealnu sredinu za pojavu i razmnožavanje grinja.

Posteljina. Jednom nedeljno operite posteljinu na visokoj temperaturi. Statistike pokazuje da se upravo na posteljini skriva ogromna količina grinja, koje su najveći uzročnici alergija.

Dušek. Dva pita godišnje dubinski očistite dušen na kome spavate. Najbolje je da taj posao prepustite profesionalcima, koji koriste posebne hemikalije, koje uništavaju mikrorganizme, a ne štete vašem zdravlju.

Jastuci. Jastuke na kojima spavate perite jednom mesečno ili barem jednom u dva meseca. Najbolje je da ih ubacite u mašinu za pranje veša i nakon toga pustite da se osuše na svežem vazduhu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs