Obratite pažnju

Na ova dva mesta u domu jelka nikako ne treba da stoji: Evo zašto!

Bilo da se radi o prirodnoj ili veštačkoj, jelku treba udaljiti od ovih mesta u kući

Enterijer 22.12.2020. - 09:44h Autor: Stil / zadovoljna.hr
Foto: Shuterstock

Kada kažemo idilični praznični prizor, verovatno ćemo zamisliti raskošnu jelku uz kamin s upaljenom vatrom. U stvarnosti, stavljanje jelke uz jak izvor toplote i vatre nije pametna ideja.


Stručnjaci preporučuju da jelka, bez obzira na to da li je reč o veštačkoj ili prirodnoj jelki, udaljite barem jedan metar od bilo kakvih grejalica, peći, radijatora i kamina. Što je jelka duže u prostoriji i blizu jakog izvora toplote, to je veća šansa od nesreće, odnosno rizika da se jelka zapali.

Ako se veštačka jelka zapali, to donosi rizik i od širenja opasnih jedinjenja kao posledica izgaranja plastike i drugih materijala pa je nemojte stavljati ni uz zapaljene sveće.

 

Izbegnite i stavljanje jelke i direktno uz prozor. Ne samo da ćete na taj način onemogućiti redovno provetravanje doma, što je veoma važno u zimskim mesecima, već ćete i smanjiti prodor prirodne svetlosti u ostatak životnog prostora.

 

Istraživanja su pokazala da manjak prirodne svetlosti u zimskim mesecima može znatno uticati na raspoloženje pojedinca i izazvati bezvoljnost, oslabljenu koncentraciju, poremećaj spavanja i slične tegobe.

 

Iako mnogi sanjaju o raskošnim stablima koja dopiru sve do plafona, bolje je kupiti nešto manju jelku. Idealno bi bilo da između plafona i vrha stabla imate na raspolaganju bar pola metra slobodnog prostora.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...