probajte

7 trikova za uštedu prostora u svakom garderoberu: Ovako ćete imati mesta za svaku sitnicu!

Da li ste primetili da kako vreme odmiče, vaš gardarober postaje sve pretrpaniji, često vam je teško da pronađete onu majicu koju ste želeli da obučete tog dana ili imate problem da smestite neku od novih krpica koju ste neplanirano kupili na rasprodaji?

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi, usled nagomilavanja stvari se odlučuju da prosto pobacaju ili, za početak, sklone svu iznošenu i staru garderobu koju već uveliko ne nose kako bi napravili mesta za tek kupljene stvari koje, po toj logici, u budućnosti čeka ista sudbina.

Da li ste, takođe, znali da apsolutno nije neophodno bacanje starih stvari, već je sve stvar dobro proverenih trikova koje će da uštede prostor u vašem gardaroberu, a da on, pritom ne izgleda neuredno i nepregledno? Da, moguće je. Evo koji su trikovi u pitanju.

Dodatne pregrade za organizaciju veša i čarapa u fiokama

Pre nego što počnete sa preuređivanjem celog ormara, bitno je da dobro organizujete fioke. Ovo je jako važno ukoliko je u pitanju jedan ormar u spavaćoj sobi nekog para, gde će biti potrebna posebna pregrada za donji veš za muškarce kao i odvojena pregrada za ženski veš.

Dakle, umesto da jedna velika fioka u vašem ormaru bude predviđena za jednu osobu, radi lakše organizacije i uštede prostora u drugoj fioci za nešto drugo, platnene pregrade ili kutije za cipele su idealno rešenje. Tako ćete podeliti vašu fioku na dva ili više delova gde ćete lepo posložiti sav veš.

Osim toga što je praktično rešenje, takođe doprinosi urednosti i preglednosti vaše fioke. Ovo je primenljivo za sve fioke, a pregrade su takođe idealne za držanje čarapa.

Ofinger okačen na drugi ofinger za uštedu prostora

Ukoliko vam je ormar prepun nabijenih ofingera gde jedva možete da razaznate šta sve visi na svakom ponaosob, kako bi napravili više prostora, a nemate kud sa viškom ofingera, razmislite o principu ofingera na ofingeru uz pomoć otvarača sa konzerve.

Iako u prvi mah zvuči čudno, otvarač na konzervi je idealna spajalica koja se navlači na gornji metalni deo ofingera, dok se kroz drugu rupu kači drugi ofinger. Tako jedan ofinger sa stvarima visi na drugom ofingeru sa stvarima i oslobađa prostor na šipki u ormaru, dopuštajući vam bolju preglednost.

Kese na čivilucima za odlaganje stvari

Ako zaista mučite muku sa ogromnom količinom odeće koja prosto mora da ostane u ormaru jer nemate gde drugde da je odložite, odličnu uštedu prostora mogu da vam pruže i kese koje će da vise na čivilucima.

Tako će umesto jedne-dve stvari, svaki čiviluk moći da drži pregršt svari poslaganih u kese, a to su najčešće: marame, top majice, kape, rukavice, kupaći kostimi, čarape, itd.

Police na zidu za svu obuću – vrhunski cipelarnik

Ponekad najviše prostora mogu da nam zauzimaju razne patike, cipele, čizme i papuče, da je gotovo nemoguće da ne pretrpaju ionako prepun ormar sa drugim stvarima.

Osim što izgleda neuredno, nije praktično niti higijenski da držite obuću za napolje nadomak čistog veša, majica i pantalona. Zato je sjajna stvar da nabavite ili napravite adekvatne police koje će biti prikačene na zidu, specijalno za svu obuću.

Tako ćete napraviti tkz. “viseći cipelarnik” koji vam neće zauzimati prostor, a učiniće vaš ormar rasterećenijim od gomile nabacane obuće. Moći ćete da složite svu obuću u kući tako da uvek znate gde se šta tačno nalazi.

Osim visećeg cipelarnika, unutar vašeg ormara možete odvojiti jednu veću fioku koja će biti isključivo predviđena za cipele koje često nosite.

Čiviluci na vratima su idealni za razne stvari

Vrata su oduvek bila idealna površina za razne postere i slike, međutim vrlo često ona mogu da budu korisna za odlaganje vaših jakni, džempera, bademantila, marama, šalova, pa čak i nakita.

Dobar deo vašeg prostora u ormaru možete osloboditi ukoliko se odlučite da nabavite čiviluke za vrata. Pored toga što štede prostor u vašem ormaru, imaćete odličan pregled okačenih stvari koje će uvek biti na vidnom mestu.

Ubacite fioke ispod okačenih stvari

Najviše prostora u ormaru ubedljivo zauzimaju stvari koje vise na čivilucima, a šta ćemo sa onim prostorom ispod svih tih stvari? Uvek je dobro rešenje da se maksimalno iskoristi sav prostor unutar ormara kako ne biste nagomilavali stvari na same police.

Iz tog razloga je odlično rešenje da ubacite dodatne fioke ispod tih stvari koje vise sa čiviluka kako biste mogli da rasteretite druge delove ormara. One su takođe idealne za cipele, šminku, peškire, kupaće kostime, itd.

Neiskorišćen prostor u kući – mesto za višak stvari

Gotovo svaki stan ili kuća ima neki neiskorišćen kutak koji ničemu ne služi. Svaki takav kutak je odlično mesto za neku policu koja će biti fantastično mesto za odlaganje viška stvari iz ormara.

Ukoliko vam je ormar skroz iskorišćen, sav prostor izvan njega koji može da posluži za stvari, a da pritom ne smeta nikome, je uvek dobra opcija.

Rešite se nepotrebnih stvari koje ne nosite

S vremena na vreme je poželjna ona čuvena “generalka” koja podrazumeva čišćenje sobe, ali i garderobera iz koga ćete izvući svu garderobu kako biste sve lepo ispeglali i posložili na svoje mesto.

Međutim, prilikom sređivanja ormara, dobro bi bilo da razmislite o tome šta zaista aktivno nosite, a šta dugo niste obukli. Poželjno je da sve stvari koje ne nosite izbacite iz ormara kako vam ne bi bespotrebno zauzimalo prostor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs