PRONAĐITE IM BEZBEDNIJE MESTO

Recept su za katastrofu: Ove stvari nikako ne bi trebalo da držite u kupatilu - evo i zašto!

Prema nekim istraživanjima, u kupatilu svakog dana provedemo između pola sata i sat vremena. To je prostorija u kojoj držimo veću količinu kozmetike i aksesoara, ali ne bi baš sve što držimo u kupatilu tamo i trebalo da se  nalazi.

Enterijer 14.12.2020. - 20:46h Autor: Stil/Index.hr
Foto: Profimedia

Nekim predmetima vlaga i toplota koje neizbežno vladaju kupatilom skraćuju životni vek.

 

Sapun

 

Za razliku od drugih predmeta sa ove liste, sapun očito morate držati u kupatilu, no trebali biste pripaziti gde. Ako vam stoji na rubu kade, nedaleko od mlaza vode, to će mu skratiti vek trajanja. Najbolji način za čuvanje sapuna jeste u jednoj od onih posudica s rupicama kroz koje se cedi. Tu posudicu postavite negde izvan tuša ili kade.

 

Četkice za šminku

 

Kod njih je najvažnije da ih redovno čistite i dobro osušite pre ponovne uporabe. Najbolje je pohraniti ih na suvom mestu, po mogućnosti u čaši s postavom, okrenutima prema gore. Vlaga i toplota u kupatilu pospešuju razvoj buđi i bakterija, koje ćete potom preneti na kožu.

 

Parfemi

 

Čuvanje parfema u kupatilu može negativno uticati na njihov sastav. Parfeme je najbolje držati u ormarićima izvan kupatila - na suvim mestima, ne previše izloženim jakoj sunčevoj svetlosti.

Peškiri

 

Korišćeni i vlažni peškiri u kupatilu su recept za katastrofu. Zbog toplote i vlage u njima se razvijaju bakterije, koje ćemo potom, brisanjem, preneti na kožu. Idealno bi bilo da peškire perete nakon tri korišćenja, te da ih pustite da se potpuno osuše između korišćenja.

 

Brijači

 

Para i vlaga uzrokuju rđu koja može oštetiti vašu kožu. Čak i ako ih očistite nakon korišćenja, čuvanje brijača u kupatilu može skratiti njihov vek trajanja.

 

Kreme za lice

 

Ako nisu dobro zatvorene, vlaga podstiče razvoj bakterija u njima. A svaki put kad se tuširate u vrućoj vodi, para utiče na njihov sastav. Idealno bi bilo da ih čuvate u fioci ili noćnom stočiću izvan kupatila ili u frižideru.

 

Nakit

 

Zbog vlage će pre oksidirati, izgubiti sjaj i potamneti. Osim ako je reč o čistom zlatu ili srebru, vaši najdraži komadi nakita sačinjeni su od legura koje različito reagiraju na vlagu.

 

Vaš telefon

 

Nije baš pametno koristiti ga dok ste na WC-u, ali ni dok uživate u kupki, jer vlaga i vodena para mogu učiniti da se trajno ošteti. 

Kućni ogrtač

 

Poput peškira, i u ogrtačima se zbog toplote i vlage razmnožavaju bakterije. Umesto na vešalicu u kupatilu, obesite ga negde na suvom mestu.

 

Četkice za zube

 

I njih očito morate držati u kupatilu, ali pripazite da su što dalje od WC šolje ili u ormariću sa vratima - nikao na otvorenoj površini u blizini bilo kog izvora vode. Osim toga, trebale bi biti odložene tako da se između upotreba potpuno osuše.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs