SAVETI STRUČNJAKA

Saveti stručnjaka: Ovako se pravilno i temeljno čisti mašina za pranje posuđa - sve ostalo je pogrešno!

Verovali ili ne, vaša mašina za sudove se ne čisti sama od sebe, a u njima se itekako nakuplja prljavština.

Enterijer
Autor:
Saveti stručnjaka: Ovako se pravilno i temeljno čisti mašina za pranje posuđa - sve ostalo je pogrešno!
Foto: Shutterstock

Zvuči nepravedno, jer posuđe koje vadite iz nje je besprekorno čisto, a ona opet – nije. Kao jedan od najčešće korišćenih uređaja u vašoj kuhinji, vaša mašina za sudove je verovatno odavno spremna za temeljno čišćenje, naročito ako to nikad pre niste uradili. Pri čišćenju kuće, ona vam možda nikad i nije pala na pamet, jer ste se možda kao i većina ljudi vodili parolom – čisti sudovi, čista mašina. Međutim stvarnost je nažalost takva da ukoliko je ne čistite, ni vaši sudovi ne dobijaju adekvatan nivo čistoće. Ali, ne treba da vas grize savest jer svoju mašinu za sudove možete sa lakoćom očistiti u nekoliko jednostavnih koraka.

PROVERITE FILTER U MAŠINI ZA SUDOVE

Prvo od čega treba da pođete je filter u vašoj mašini za sudove. Najveći broj savremenih mašina ima filtere koji se lako skidaju i peru pod mlazom vode. U njima se sakupljaju naslage hrane i masnoće zbog čega ih je neophodno redovno i temeljno očistiti. Ako vam se posuđe ne čini dovoljno čistim kada ga izvadite iz mašine, znači da je u pitanju zaprljan filter.

KORISTITE TABLETE ZA ČIŠĆENJE MAŠINE ZA SUDOVE

Postoje specijalno dizajnirane tablete i tečnosti za čišćenje mašine za pranje sudova. Ove tablete se ubacuju u pregradu za regularne tablete za pranje sudova u mašini, s tim da je potrebno da budu korišćene kada je mašina prazna. Takođe pri korišćenju potrebno je da pokrenete najtopliji ciklus pranja sa kojim raspolažete. Jednom u tri meseca dovoljno je da upotrebite jednu ovakvu tabletu.

UPOTREBITE SODU BIKARBONU DA UKLONITE NEPRIJATNE MIRISE

Ako se kada otvorite vašu mašinu za sudove prostorijom počnu širiti neprijatni mirisi, vreme je da joj pristupite iz ugla – starih zanata. Upotrebite sodu bikarbodnu da biste uklonili sve neprijatne mirise. Dno mašine je potrebno da pospete sodom i da ostavite preko noći, sa blago odškrinutim vratima. Ujutro samo pokrenite brzi program za ispiranje.

SIRĆE ZA DODATNI SJAJ I ČISTOĆU

Nakon što ste uz pomoć sode očistiti vašu mašinu od neprijatnih mirisa, upotrebite sirće da biste uklonili sve potencijalne tragove tableta za pranje sudova. Jedna šolja sirćeta će biti sasvim dovoljna da vaša mašina za sudove iznutra zablista.

(Stil.kurir.rs/Ženskimagazin)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs