REDOVNO IH ČISTITE

Površine u stanu koje morate čistiti iznova i iznova: Najveći su izvor su nečistoće, buđi, bakterija i zaraze!

Ni neslutite koliko su ove stvari pune nečistoća, a koristimo ih stalno

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Spisak stvari koje svakodnevno treba da završite je verovatno poprilično dugačak i poslednje što želite je da na svoja leđa natovarite još jednu obavezu. Međutim, kada je reč o zdravlju, izgovori ne smeju da postoje. Pokušajte da vreme uštedite na neki drugi način, a ne zapostavljajući higijenu. Svakodnevno čišćenje kuće ne znači da pola dana treba da provedete sa krpom u ruci.

 

Ukoliko vam, i pored svega, čišćenje na dnevnom nivou zvuči preterano, onda pokušajte da ga sprovedete barem dva puta nedeljno. Toliko vremena sigurno možete da odvojite.

 

Peškiri za ruke i kuhinjske krpe


Možda na prvi pogled ne deluju prljavo, ali kuhinjske krpe su, prema jednom istraživanju, najprljavija stvar u kuhinji. Isto važi i za peškire koje koristite u kupatilu, za brisanje ruku. Ukoliko je vaša porodica brojna, peškire treba menjati na dnevnom nivou, a ukoliko živite sami, to treba da činite dva puta nedeljno.

Radne površine u kuhinji


Kada razmislite o svemu onome što spuštate na radnu površinu u kuhinji (kese koje ste držali na podu automobila, neoprane namirnice koje ćete koristiti za pripremu ručka…), jasno je zašto je adekvatna higijena apsolutno neophodna. Za brisanje i dezinfekciju koristite čist sunđer ili krpu, koje bi često trebalo da menjate.

 

Prljavi sudovi i sudopera


Za nekog se svakodnevno pranje sudova podrazumeva, a za nekog drugog ne. Ako i vi imate običaj da u sudoperi pravite kulu od prljavih tanjira i čaša, krajnje je vreme da to promenite. Ostaci hrane privući će bube, a skorele soseve i sve ono što je ostalo u tanjirima mnogo teže ćete očistiti narednog dana. Umesto da gomilate posuđe, operite ga odmah nakon korišćenja. Kada steknete naviku da redovno čistite iza sebe, shvatićete da je to nešto što vam olakšava funkcionisanje. Nakon pranja posuđa, pre nego što legnete u krevet, očistite sudoperu i uklonite bakterije koje se nalaze u njoj.

Aparat za kafu


Ako u šoljici kafe uživate svakog jutra ili popodneva, znajte da je aparat za kafu potencijalno leglo bakterija i buđi. Zbog toga je potrebno da svakodnevno čistite delove u kojima se zadržava fini prah i masnoća. Možete ih oprati ručno, u sudoperi, toplom vodom i deterdžentom. Najveći broj delova može se prati i u mašini za pranje sudova, tako da je to dodatna olakšavajuća okolnost. Ne zaboravite da redovno brišete i spoljašnju površinu aparata, kao i ploču za zagrevanje, zato što ulepljene fleke lako mogu da se zapale.

 

Pod u kuhinji i trpezariji


Ako u kuhinji pripremate hranu, velika je verovatnoća da vam je bar neka mrvica, ljuska voća koje ste čistili ili trunčica brašna pala na pod. Da neželjeni gosti (bube i glodari) ne bi prvi stigli do odpadaka, na kraju dana kuhinjski pod prebrišite džogerom. Tako ćete najlakše sprečiti raznošenje masnoće po tepisima i ostatku kuće. Trpezarisjki pod počistite metlom, a ukoliko imate tepih, mrvice jednostavno usisajte.

 

(Stil.kurir.rs/Lepotaizdravlje)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs