LAKO, A UŠTEDEĆETE

Može biti rasadnik zaraze: Evo kako da pravilno, a lako očistite klimu pred letnje dane!

Uz ove jednostavne trikove, očistite temeljno klimu u svom domu i spremite je za letnje dane koji nam stižu

Enterijer
Autor:
Može biti rasadnik zaraze: Evo kako da pravilno, a lako očistite klimu pred letnje dane!
Foto: Profimedia

Filteri u klima uređajima mogu biti pravi rasadnici prljavštine, bakterija, virusa, pa i loših mirisa i neophodno ih je redovno čistiti. Posebno i detaljno čišćenje klima uređaja potrebno je uraditi nakon završetka zimske sezone i pred početak leta, kako bi se očistila nečistoća nakupljena od grejne sezone, duvana, slabijeg provetravanja tokom zimskih meseci i ostalog.

Čišćenje klime važan je korak u prolećnom čišćenju kuće jer tako osiguravate kvalitetniji vazduh koji udišete. Ako neko od ukućana ima respiratorne smetnje, održavanje klima uređaja čistim dodatno je bitno, ali čak i ako nemate, neredovno čišćenje može biti okidač za razvoj raznih bolesti disajnih puteva.

Jedna od bolesti koja vreba iz zapuštenog klima uređaja je i legionarska bolest. To je atipičan oblik upale pluća prouzrokovan aerosolom zbog skupljanja bakterija legionela koje se udišu i kao posledicu proizvode ovu bolest. Osim legionele, klima uređaji su idealno mesto za razvoj drugih bakterija koja može uzrokovati hronični kašalj, iritaciju očiju i kože, kijanje i drugo.

Postoji opcija da pozovete servis koji će vam uraditi čišćenje klime, ali to relativno jednostavno možete da učinite i sami i uštedite dosta novca.

Pratite ove korake i vaš klima uređaj biće kao nova.

Prvo isključite uređaj, a zatim skinite prednju masku klime. Najčešće se skida vrlo jednostavno, samo je povučete prema sebi. Ako je ipak pričvršćena šrafovima, odvijte ih. Zapamtite, ništa nemojte povlačiti na silu, piše Prva.rs.

Ispod maske koju ste skinuli nalazi se filter. Jednostavno ga izvadite. Možete ga očistiti usisavačem, ali ako ima dosta prljavštine bilo bi najbolje oprati ga mlakom vodom. Najčešće prljavština odlazi samo vodom, ali ako je filter jako zamašćen i prljavština se zadržava, potrebno je da uzmite sapun ili blagi deterdžent za sudove i iščetkate četkicom. Obavezno ostavite filter da se dobro osuši pre nego što ga vratite na mesto.

Na ovaj način uklonićete sve nečistoće iz klima uređaja, vazduh koji udišete vaša porodica i vi biće bezbedan, a klima će biti spremna da vam služi tokom celog leta

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs