DRVO NOVCA

Feng šui tvrdi: Donosi novac i blagostanje u kuću - ova japanska biljka nam je svima potrebna! (FOTO)

Ova sobna biljka, pored prelepog izgleda, prema verovanju doneće vam i poboljšanje finansijskog stanja.

Enterijer
Autor:
Feng šui tvrdi: Donosi novac i blagostanje u kuću - ova japanska biljka nam je svima potrebna! (FOTO)
Foto: Profimedia

Poznata kao drvo novca, krasula jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih iz roda Crassula koje se gaje kao sobne biljke.

Uzgoj ove biljke je veoma jednostavan i veoma se lako održava. Pored toga krasula je veoma dugovečna, pa ćete uživati u njenoj lepoti dugo vremena.

Kako raste, drvo novca formira debelo stablo sa granama na kojima je mesnato, sjajno i glatko lišće. Biljka je boje zelenog žada, a mnogi listovi imaju crvenkastu nijansu na ivici kada su izloženi jakom izvoru svetlosti. Nove stabljike će biti iste boje i teksture kao listovi, a vremenom će postati smeđe i drvenaste. Zahvaljujući tome biljka krasula može da se orezuje i usmerava tako da bude sjajan bonsai, posebno ako ste početnik.

Prema raznim verovanjima, legendama, pa i prema feng šui verovanju, postoje dve glavne vrste "drveta novca". Jedno je krasula (obično poznato kao japansko drvo novca), a drugo pahira (Pachira aquatica) (obično poznata kao biljka novca). I jedna i druga biljka se izuzetno mnogo koriste u feng šuji filozofiji uređenja doma.

Energija feng šui biljke novca dolazi iz njegove dobre ukorenjenosti i treperave energije koja se vidi u novim izdancima. Mesto na koje se biljka postavlja bira se tako da se ova energiju rasta odražava na vaš bankovni saldo, tvrde verovanja.

Krasula se neguje veoma lako – potrebno joj je da ima dosta sunčeve svetlosti i brzo će napredovati, ali joj neće smetati i malo mračniji uglovi. Drvo krasule je veoma otporno, ali ono što mu morate obezbediti je voda u umerenim količinam. Ne podnosi preterano zalivanje, tako da to činite tek kada vidite da je zemlja u saksiji skoro presušila. Za uzgoj ove biljke nije vam potrebna nikakva dodatna prihrana. Za japansko drvo novca je potreban prostor sa dobrim provetravanjem. Ako to možete da obezbedite, onda ne postoji toliko visoka temperatura u kući koja bi bila fatalna za biljku. Međutim, morate da pazite da ne bude previše hladno, povremeni padovi temperature ispod 10 C je neće ubiti, ali joj neće ni prijati.

Drvo novca cveta s vremena na vreme. Dobri uslovi u kojima je uzgajate i zrelost biljke su preduslov za cvat, a za uzvrat ćete biti nagrađeni malim belim cvetovima koji se pojavljuju između kasne jeseni i rane zime.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs