Boje prema Feng Shui konceptu

Pravilnom upotrebom boja Feng shui će u vaš dom doneti željenu energiju, a koja su značenja boja po ovoj drevnoj tradiciji saznajte u tesktu koji sledi
Enterijer
20:26h
Boje prema Feng Shui konceptu

Boje su najjednostavniji način da primenite feng shui veštinu jer zahtevaju jako malo truda. Svaki od elemenata koji su osnova ove drevne discipline ide uz odgovarajuće boje. Tako vatru označavaju crvena, žuta, ljubičasta i narandžasta, dok je zemlja predstavljena bledo žutom, bojom pudera i kože i i peska. Uz vodu se vezuju crna i plava, a uz drvo zelena i braon. Metali su predstavljeni sivom i belom, a najbolju energiju emituju u radnom prostoru na zapadu i severozapadu. Uzmite u obzir da svaka boja ima svoje posebno značenje, te ćemo vas danas uputiti u ona najzanimljivija i najznačajnija, a sve u vcijlu poboljšanja vašeg životnog prostora.

Kako crvena predstavlja vatru, ona može biti i blagotvorna i destruktivna, te je treba pažljivo koristiti. Crvena boja je simbol ljubavi, sreće, luksuza i bogatstva. Kako drevne indisjke i kineske kulture veruju u skromnost, crvena treba koristiti u malim dozama, posebno u kuhinji, dečijoj sobi i u dnevnom boravku. Malo više crvenih tonova možete da stavite u spavaću sobu, kako bi probudili strast, a treba znati da se dobro slaže sa zemljanim bojama, dok se sa vodenim „sudara“.

Žutu boju možemo naći i u vatri i u zemlji, zavisno od nijanse. Uopšteno, žuta predstavclja sunce, radost, te uvesaljava dom. Posebnu dozu dobre energije pruža u kuhinji i dnevnoj sobi. Sa svetlijim nijansama je lakše živeti, te se preporučuju za dečiju sobu, dok se sa vatrenim delom žute boje najbolje možete poigravati u centru, na jugu, jugozapadu i severoistoku. Slobodno koristite žutu boju i u radnom prostoru, jer daje elan i dobro raspoloženje.

Narandžasta boja simbolizuje druženje, međuljudske kontakte, a možete je iskoristiti svuda sem u dečijoj sobi. Iako je usko vezana za crvenu, narandžasta, kao i žuta su daleko manje agresivne, te mogu zameniti crvenu. Narandžastu treba postaviti u centar doma, u kom će predstavljati toplinu, na jug za bolji društveni status, jugoistok za ljubav i severoistok za duhovni rast i razvoj.

Ljubičasta boja spada mešđu najjače, te treba biti umeren i pažljiv sa njom. Nikako ne treba farbati zidove u ovu boju, jer po verovanjima može dovesti do srčanih bolesti. Pa ipak, ljubičasta boja se koristi u prostoru za meditaciju, zajedno sa posebnim kristalima i eteričnim uljima.

Za plavu boju se vezuje mir, smirenost, te je jedna od najobožavanijih boja feng shui koncepta. Njen spektr e ogroman: od bledih tonova do okeanskih dubina, sve do neba, plava boja ima širok spektar delovanja ukoliko se pravilno koristi. Nežne nijanse su dobre za radni prostor i dece i odraslih jer istovetno donose energiju i mir. Takođe, nešto dublji tonovi plave boje vam mogu poboljšati san, ukoliko ih koristite u umerenim dozama u spavaćoj sobi, dok u dnevnoj sobi plava poziva na vesela porodična okupljanja. Najznačajnija kombinacija plave je sa belom, simbolizirajući beskrejno nebo i sreću.

Zelena je boja novih početaka i sveže energije. Kako donosi vibreacije od majke prirode, ključna je za zdravlje celog organizma. Najefikasniji način da uvedete zelenu boju u vaš dom je putem biljaka, koje će istovremeno pročišćavati vazduh, posebno na istoku, jugoistoku i severu. Biljke treba gajiti i u radnom prostoru, a najbolje je držati palme, jer su bogate bojom i ne iziskuju mnogo truda.

Neki sivu boju doživljavaju kao dosadnu, dok drugima izgleda raskošno i elegantno. U feng shiu teoriji najvažnije je ne mešati je sa bojama elementa drvo, jer siva, kao predstavnik metala uništava ove boje. Najbolje je sivu koristiti u detaljima, posebno na radnom mestu, jer podstiče kreativnost, dok ukoliko je pozicionirana na severu može doprineti vašoj karijeri i razvojnom putu.

Boja noći, najvećih dubina i beskrajnosti, nezameljiva crna je misterionzna i sofisticirana, te sa sobom nosi moć i zaštitu. Crna boja je izuzetno moćna, ali feng shui ne može bez nje. Njeno prisustvo je neophodno u predsoblju, a služi kao uzemljenje ostalim bojama, povećavajući im snagu. Iako se na zapadu crna boja vezuje za nemile događaje, istočnjački narodi veruju u njenu neophodnost za protok pozitivne energije.

Boja mudrosti i nevinosti je svakako bela boja, koja osnačava čistoću i svežinu. Sa belom bojom nećete pogrešiti ma gde je koristili, jer njena prefinjenost samo smiruje energiju drugih, uočljivijih boja. Iako predstavlja metal, za razliku od sive, bela je idealna za relaksaciju, ali je podjednako dobra i za radni prostor. Najjednostavnije rečeno, bela boja je boja svetle i jasne budućnosti, te je koristite u svim prostorijama vašeg doma.

Braon boja je svakako prisutna u domovima, što nije slučajnost jer se fantastično kombinuje sa drugim bojama i elementima koje predstavljaju. Kao dominantna se javlja na glavnom ulazu i u kuhinji, dok se u spavaćoj i dnevnoj sobi najbolje koristi energija ove boje u vidu ukrasa na zidu. Previše braon tonova može izgledati monotono i privući ustajalu energiju, te je dobro znati da sa svetlo tirkizno plavom čini odličan duo, jer plava oživljava nijanse braon boje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs