Toksikolog dr Vučinić savetuje

Centar za kontrolu trovanja VMA: Na ovo morate strogo da pazite kad dezinfikujete predmete i dom!

Nesprovođenje mera predostrožnosti i udisanje prekomernih dozamože da dovede do ozbiljnih zdravstvenih posledica

Enterijer 30.03.2020. - 10:28h Autor: Magazin Lena
Foto: Shutterstock

Strah da se ne zarazimo korona virusom naterao nas je da detaljno dezinfikujemo prostorije u kojima boravimo. To je, uz često pranje ruku u trajanju od najmanje 20 sekundi, jedan od osnovnih, najboljih vidova prevencije.

Ali, baš kao što ruke stradaju ako ih trljamo u vreloj vodi do besvesti, može da nam naškodi i beskrajno čišćenje podova, stolova...


Tokom proteklih dana značajno je porastao broj poziva Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA (NCKT) upravo zbog problema koje je izazvala neadekvatna primena ovih sredstava.


Pacijenti, upozorava prof. dr Slavica Vučinić, internista – toksikolog, šef NCKT VMA, se javljaju najčešće zbog prekomernog udisanja asepsola (benzalkonijum hlorida). Otrujemo se i dok udišemo hemikalije dok ih presipamo, kada ne koristimo zaštitnu opremu i ne sprovodimo mere predostrožnosti u smislu njihovog čuvanja.

 

Evo kako da ne dobijemo upalu pluća tokom korona virusa: Savet doktora Evdokimenka! (RECEPT)

foto: Shutterstock

NCKT VMA apeluje na vas povodom sledećih 5 stvari:


1.Kada kupujete dezinfekciona sredstva u apotekama, raspitate se koja je količina neophodna za ove namene. Često se prodaju koncentrati i moraju se razblažiti. Koristite ih samo kada niste u mogućnosti da odmah operete ruke vodom i sapunom kada dirate nečiste i neobezbeđene površine i predmete.


2.Ne smete nikako da mešate dva različita preparata! Asepsol i preparati na bazi alkohola ako se pomešaju sa varikinom, sonom kiselinom ili natrijum hipokloritom mogu značajno da ugroze respiratorni sistem. "Koktel" može i da eksplodira!


3. Sva sredstva morate da držite van domašaja dece. Najbolje bi bilo da ih zaključate ili složite na najvišu policu u zatvorenoj odaji (ostavi, u kupatilu) do koje dete nema mogućnosti da se popne.


4. Kada koristite ova sredstva, prethodno pročitajte uputstvo (ako treba i nekoliko puta), obavezno se zaštitite: na ruke stavite rukavice (po skidanju rukavica dezinfikujte ruke), poželjno je da oči zaštitite naočarima. Dok obavljate dezinfekciju, treba iz prostorije da izvedete decu i kućne ljubimce. Prostor potom dobro provetrite.

5. Nemojte sredstva da presipate iz originalnog pakovanja u manje posude. Ako ste ipak prinuđeni da to uradite (spremite van domašaja dece), obeležite ih (odmah) nalepnicama na kojima ćete velikim slovima napisati šta tačno sadrže, proverite da li ste ih dobro zatvorili, da li zatvarači dihtuju.

 

Ovo je jedini način da sa voća i povrća uklonite korona virus: Tvrdi doktor Sem Haj!

Dr Slavica Vučinić
Dr Slavica Vučinićfoto: Privatna Arhiva

"Klinika za urgentnu i kliničku toksikologiju je jedina specijalizovana institucija u Srbiji za lečenje akutnih trovanja, otvorena je 24 sata, sedam dana u nedelji. Ako osećate tegobe, pozovite dežurni telefon NCKT 011 3608 440, službu Hitne pomoći 194 ili službu Vojne hitne medicinske pomoći 1976.", kaže dr Slavica Vučinić.


Ako ste udahnuli previše dezinfekcionih sredstava, hitno napustite prostoriju u kojoj boravite. U slučaju direktnog kontakta sa hemikalijama, kožu i oči isperite nekoliko puta tekućom vodom.

 

NIKADA, ako ste progutali neko od sredstava, nemojte da pijete bilo kakvu tečnost (vodu, mleko, rastvor sode bikarbone...) kako biste izazvali povraćanje jer posledice mogu da budu veoma poražavajuće za ishod trovanja.

 

(Izvor: Magazin Lena,

magazin Lena potražite svake nedelje uz dnevno izdanje lista Kurir)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs