Pravi savet

5 načina da uklonite smrad iz obuće: Evo kako da održavate pravilnu higijenu stopala!

Da biste uklonili neprijatne mirise iz obuće, morate se boriti sa uzrokom

Enterijer
Autor:
5 načina da uklonite smrad iz obuće: Evo kako da održavate pravilnu higijenu stopala!
Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko prilično jednostavnih metoda uklanjanja neprijatnog mirisa iz obuće:

1. Soda bikarbona

Soba bikarbona apsorbuje i vlagu i mirise. Stoga, uveče stavite po jednu kašiku sode bikarbone u svaku cipelu i ostavite da deluje preko noći. Ujutru istresite sodu bikarbonu iz obuće i videćete da nema traga neprijatnim mirisima.

2.Puder za bebe

Koristan je isto kao i soda bikarbona. Ima dve primene: stavi se malo pudera u svaku cipelu i ostavi preko noći ili se puder stavi direktno na stopala i spreči i upije znojenje.

3. Sprečite razvoj bakterija

Cipele ostavite na balkonu, a u svaku cipelu stavite po grančicu lavande ili grančicu žalfije. Ove dve biljke će ubiti sve bakterije koje se nalaze u obući, a neprijatni mirisi će nestati.

4. Kore od citrusa

Nikad ne bacajte kore od pomorandže, limuna ili mandarine. Ove kore ostavite preko noći u obući i ujutru nećete osećati smrad iz cipela.

5. Eterično ulje čajevca

Ovo eterično ulje možete nabaviti u apotekama i najdelotvornije je protiv uklanjanja neprijatnog mirisa iz obuće. Ovo ulje služi i kao dezodorans za obuću. Sve što treba da uradite je da kapnete nekoliko kapi ovog ulja na đonove cipela dva puta ne deljno. Čajevac će ukloniti bakterije i neprijatne mirise.

Napomena:

Uzrok smrada obuće je prvo na šta treba da obratite pažnju. Neke cipele upijaju više znoja pa jače smrde, dok druge manje. Stoga je bitno da cipelama menjate uloške češće i tako sprečite razvoj bakterija i neprijatne mirise.

Kako održati pravilnu higijenu noga?

Čim dođete kući izujte se i operite noge i promenite čarape. Nosite uvek pamučne čarape. Cipele odložite na balkon ili ispred vrata. Svakodnevno uložak operite sa sunđerom i malo deterdženta za veš. Koristite neki od gore pomenutih metoda.

Ako vam se noge mnogo znoje koristite puder za bebe koji će sprečiti preterano znojenje nogu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs