Pogledajte

Kako da očistite kuću od otrova: 5 načina da smanjite zagađenje u domu!

Okruženi smo hemikalijama - u hrani i piću, proizvodima za čišćenje, raznim predmetima u domaćinstvu i nameštaju. Evo kako smanjiti zagađenje domaćinstva

Enterijer
Autor:
Kako da očistite kuću od otrova: 5 načina da smanjite zagađenje u  domu!
Foto: Shutterstock

Provetravajte

Proizvodi za čišćenje, kuvanje, sveće i građevinski materijali doprinose zagađenju u našim domovima. Britanska fondacija za pluća (BLF) preporučuje izbor proizvoda za čišćenje bez mirisa i korišćenje čvrstih ili tečnih proizvoda kada je to moguće, a ne sprejeva. Takođe savetuje otvaranje prozora, posebno kada se kuva ili tušira, kao i izbegavanje upotrebe nekoliko sveća ili mirisnih štapića u maloj prostoriji kao što je kupatilo. Budući da zagađenost iz otvorenog prostora može da uđe u kuću, BLF takođe predlaže da se prozori zatvore kada je dnevni indeks kvaliteta vazduha visok.

Smanjite upotrebu plastike

Sintetički hemijski bisfenol A (BPA) se nalazi u mnogim plastičnim proizvodima i može da se proguta ili apsorbuje preko kontakta sa kožom, potencijalno narušavajući endokrini sistem. Smatra se da 95 % odraslih ima tragove BPA u svojim telima kroz neprekidno izlaganje. Kupovina prozvoda, posebno dečjih flašica sa oznakom bez BPA se veoma preporučuje.

Univerzalno sredstvo za čišćenje od 5 sastojaka: Žene širom sveta su poludele za ovim čudesnim sprejom! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Napravite sami sredstva za čišćenje

Autor knjige „Sve što vam je potrebno je manje: Vodič bez krivice za životnu sredinu bez stresa“, Medelin Samervil, kaže da su soda bikarbona i sirće sve što vam je potrebno da napravite sopstvene sprejeve za čišćenje. Ona preporučuje da u sprej bočicu stavite toplu vodu, malo ekološkog deterdženta, sirće i sodu bikarbonu i opciono malo boraksa i eto sredstva za čišćenje.

Smanjite količinu prašine i vlage

Američka studija iz 2016. godine identifikovala je 45 toksičnih hemikalija u kućnoj prašini, uključujući ftalate, usporivače plamena i fenole jer ona sadrži hemikalije iz širokog spektra proizvoda. Jednostavni koraci za smanjenje izlaganja prašini uključuju pranje ruku običnim sapunom i vodom, držanje kućne prašine na minimum brisanjem vlažnom krpom. Vlagai plesan mogu takođe da utiču na naš imuni sistem, kao i da povećaju šanse za respiratorne probleme. Sprečavanje stvaranja kondenzacije je ključno.

Obratite pažnju na izbor farbi

Pored isparenja i hemikalija koje se ispuštaju tokom farbanja, sveže ofarbani zidovi mogu i dalje da zagađuju dugo nakon što se osuše. Birajte proizvode na kojima piše da su „eko-prijateljski“ ili „prirodni“ zbog smanjenog nivoa isparljivih organskih jedinjenja (VOC).

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs