Zaprepastićete se

Najčešće higijenske greške koje pravimo u kupatilu: Ovako ga pretvaramo u oazu za bakterije!

Ovo je jedno od najvažnih pravila korišćenja toaleta - šta god da radite operite ruke

Enterijer
20:12h Autor:
Foto: Profimedia

Medicinski centar Univerziteta u Njujorku otkrio je jednu zapanjujuću stvar. Naime, svaki put kada pustimo vodu u WC šolji u vazduh se ispušta aerosol i tako se stvara mali oblak od tih kapljica iz toalet šolje koji nastavlja da kruži kupatilom.

 

Posle nekog vremena on pukne, ali ne iznad šolje već bilo gde u kupatilu i tako se bakterije šire po našim sredstvima koje upotrebljavamo svaki dan, a nismo ni svesni.

 

Kako biste sprečili širenje ovih bakterije potrebno je da izbegavate sledeće stvari:

 

Top 6 trikova za uvek čisto i uredno kupatilo: Biće vam krivo što ranije niste znali!

 

foto: Profimedia

1.  Ostavljate podignutu dasku na WC šolji

 

Nakon što ste pročitali uvodni deo, jasno vam je zašto je ovo bitno. 

 

2. Koristite mobilni telefon na WC šolji

 

Ovo pravilo je posebno važno za javne toalete. Ovaj "oblačić toalet vode" u sebi sadrži i tragove fekalija i urina, pa tako rizikujete da se ove čestice nađu na vašem telefonu, koji, priznaćete, ne čistite često koliko bi trebalo. Jedno istraživanje je čak pokazalo da četvrtina ženskih torbi na sebi ima čestice fekalija.

 

3. Ne zatvarate kozmetiku

 

Ovo posbeno važi za šminku koju stavljate na lice. Zbog ovih čestica iz vazduha najbolje bi bilo da svoju šminku držite zatvorenu, najbolje je da je odložite u neseser, neku komodicu ili fioku.

 

4. Ne perete ruke

 

Ovo je jedno od najvažnih pravila korišćenja toaleta - šta god da radite operite ruke. Posebno pre nanošenja krema ili pudera na lice, ali obavezno i nakon vršenja nužde.

 

Savršeno modereno i uglađeno: 4 najbolja trenda u dekoraciji kupatila za 2019. godinu!

foto: Shutterstock

5. Ne čistite pribor za šminkanje i peškire

 

Bakterije koje se nalaze u kupatilu lako će dospeti na vaše četkice ili sunđere za šminkanje, a još lakše na peškire. Zato je važno da peškire menjate na 3 dana, a pribor za šminkanje temeljno čistite na nedelju dana.

 

6. Ne vodite računa o četkici za zube

 

Bakterije se četkice za zube mogu da izazovu upalu desni ili prehladu. Zato ih treba menjati na svaka 3 meseca. Ukoliko ste tek preležali prehladu, ne treba da čekate ova 3 meseca, odmah zamenite četkicu. Takođe važno pravilo jeste da četkica stoji na vazduhu, a ne u zatvorenom ormariću.

 

7. Sušite veš u kupatilu

 

Kupatilo je savršena sredina za razmožavanje bakterija. Spoj toplote i vlage je idealno mesto za bakterije koje će se širiti po vašem mokrom vešu. Zato je bitno i da nam peškiri što kraće budu mokri.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...