Nasilje

Jednim potezom naljutili i ponizili žene u celom svetu: Da li se ovo zaista dešava? (VIDEO)

Marokanska televizija je napravila grešku veka, sada se izvinjavaju ali im niko ne veruje
Porodica
11:20h Autor:
Foto: Printscreen/ Facebook/ AJ+

Marokanska televizija uspela je da naljuti žene širom sveta. Sasvim opravdano. Naime, na televizijskom kanalu 2M objavljen je prilog u kojem se porodično nasilje prikazuje kao najnormalnija stvar na svetu te, među ostalim, “vodič” za tajne šminkanja koji savetuje kako se mogu sakriti modrice da bi žrtve i dalje bile lepe uprkos teškoj ruci supruga ili muškarca iz porodice.

 

Dakle, prilog je zapravo gledateljke pozvao da ćute, a upravo je to reakcija na naslov priloga koji glasi: “Instrukcije za žene kako bi sakrile modrice nakon porodičnog nasilja”... Nema ni reči o kažnjavanju počinitelja ili kome se žene u takvoj situaciju mogu obratiti i gde potražiti pomoć, nego samo stravična poruka da prihvate modrice i nastavite sa svojim svakodnevnim životom kao da se ništa nije dogodilo.

 

U prilogu se razglabalo o tome kakvu vrstu šminke koristiti za pokrivanje modrica te koji su najbolji trikovi za njihovo prikrivanje, a sve uz uverenje voditeljke da ženama zaista i pomaže.

 

"Nadamo se da će vam ovi saveti za lepotu pomoći da nastavite sa svojim svakodnevnim životom," poručila im je.

 

"Koristite puder u prahu kako biste popravile šminku tako da se modrice ne bi videle," glasio je još jedan od saveta.

 

Prijavljeni slučajevi

 

Gledaoci nisu dobro prihvatili prilog, pogotovo zbog činjenice da se on prikazao uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, piše Metro.

 

Kanal se našao pod paljbom kritika i na kraju je bio primoran da se izvini. To je učinio na svojoj Fejsbuk stranici, gde je priznao da je prilog bio neprimeren te da je njegovoj objavi prethodila pogreška u rasuđivanju. To što su učinili, poručili su, suprotno je njihovoj višegodišnjoj borbi za prava žena.

 

Ali, mnogi gledaoci navodno ne veruju da je izvinjenje iskreno. Nasilje u Maroku ozbiljan je problem. U protekle dve godine prijavljeno je 21.000 slučajeva porodičnog nasilja, među kojima se 11.000 direktno odnosilo na fizičko zlostavljanje dok se u ostalim radilo o verbalnom i psihičkom zlostavljanju.

 

Ali ko zna koliko slučajeva uopšte nije ni prijavljeno i koliko žena je primorano da #stavlja puder u prahu i nastavi sa svojim svakodnevnim životom kao da se ništa nije dogodilo”.

 

Stravična srpska statistika: Svake godine u porodičnom nasilju strada 30 do 40 žena!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs