U korak sa vremenom

Finska sprema revoluciju u školstvu: Ukidaju sve predmete u školi, đaci neće sedeti u klupama!

Glavna ideja jeste to da učenici mogu da izaberu teme ili fenomene koje žele da izučavaju i koje odgovaraju njihovim sposobnostima i ambicijama za budućnost. Na ovaj način, više nećete imati učenike koji moraju da uče hemiju i fiziku, a sebi misle "šta će mi ovo u životu"
Porodica
13:36h Autor:
Finska sprema revoluciju u školstvu: Ukidaju sve predmete u školi, đaci neće sedeti u klupama!
Foto: Thinkstock

Obrazovni sistem Finske smatra se jednim od najboljih na svetu. Ali, vlasti ove zemlje ne žele da uživaju u tom statusu i više ništa ne preduzimaju, već su odlučili da pokrenu pravu revoluciju u školskom sistemu.

Reč je o ukidanju školskih predmeta iz nastavnog plana! To znači da više neće biti časova fizike, matematike, istorije, literature ili geografije.

Marjo Kilonen, glavno i odgovorno lice Odeljenja za obrazovanje u Helsinkiju, objasnio je promene koje će uslediti:

"Postoje škole koje uče decu na stari način, što je bilo odlično početkom dvadesetog veka. Ali, potrebe đaka više nisu iste i potrebno nam je nešto što će se uklopiti u 21. vek", rekao je Kilonen.

Umesto posebnih predmeta, učenici će proučavati događaje i fenomene kroz interdisciplinarni format. Na primer, Drugi svetski rat će se proučavati kroz perspektivu istorije, geografije i matematike, a kroz kurs "Rad u kafiću", đaci će moći da nauče sve o maternjem, engleskom jeziku, ekonomiji i veštinama komunikacije. Novi sistem će se prvo primeniti na starijim učenicima, koji imaju najmanje 16. godina.

Njihov način vaspitavanja dece oduševljava ceo svet: Evo šta rade Finci, a mi ne radimo!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Glavna ideja jeste to da učenici mogu da izaberu teme ili fenomene koje žele da izučavaju i koje odgovaraju njihovim sposobnostima i ambicijama za budućnost. Na ovaj način, više nećete imati učenike koji moraju da uče hemiju i fiziku, a sebi misle "šta će mi ovo u životu".

Tradicionalni metod komunikacije između učenika i nastavnika će takođe biti izmenjen. Učenici više neće sedeti u klupama i čekati da budu prozvani da odgovaraju. Umesto toga, radiće zajedno sa drugim učenicima u malim grupama, pod nadzorom profesora.

Finski obrazovni sistem podržava timski rad, zbog čega se promene odnose i na prosvetne radnike. Školska reforma zahteva dogovor i saradnju između nastavnika, a 70 odsto nastavnika u Helsinkiju već su počeli da se pripremaju i skupljaju informacije o novom metodu rada. Za to će, naravno, dobiti i povišicu, a očekuje se na novi sistem potpuno pređe 2020. godine, piše Brightside.

Ruski vrtić u centru pažnje celog sveta: Ovo je sve što deci treba! (FOTO, VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs