Zakon je uništio

Ova žena ima najmanju platu u Srbiji: Kako preživeti sa 2.000 dinara?

Njena dnevnica iznosi 250 dinara, a radnih dana ima sve manje
Porodica
11:50h Autor:
Ova žena ima najmanju platu u Srbiji: Kako preživeti sa 2.000 dinara?
Foto: Profimedia/ Ilustracija

Slavica Zaković radi kao kuvarica u Osnovnoj školi "Blagoje Polić" u Kratovu za platu od dve hiljade dinara. Za tu zaradu ona svaki dan, kada radi, spremi oko 40 obroka za učenike i zaposlene u ovoj školi.

Kuvarici je smanjena plata jer po pravilniku o finansiranju ustanova osnovnog obrazovanja, koji je na snazi od prošle godine, mala škola u kojoj radi, u odnosu na broj učenika ima pravo na 10 odsto norme kuvarice. Taj procenat podrazumeva da radi nedeljno četiri sata, a direktor joj je to prošle godine rasporedio na dva dana, kako ne bi u potpunosti prekidao rad đačke kuhinje.

"Evo baš sad mi je stigla poruka iz banke pola plate hiljadu dinara, prethodna mi nije ni stizala poruka jer je bilo ispod hiljadu. Prihvatila sam da radim za toliko manju platu da bih sačuvala radno mesto, u nadi da će se nešto u međuvremenu promeniti. Nikako ne mogu ni u ta dva dana da završim poslove oko spremanja hrane, pranja posuđa i ostalo, za ta dva sata, ostanem uvek koliko je potrebno da bi kuhinja, koliko toliko radila kako treba", kaže Slavica i dodaje da bi bila zadovoljna da joj se od ove godine odobri makar pola plate, kao što je to odobreno u nekim školama sa sličnim brojem učenika. Tada bi primala oko 10.000 dinara.

Sasvim obična Beograđanka u Holivudu: Kako se za dva dana zaradi mesečna srpska plata! (FOTO)

Ako se izvede računica vidi se da njena dnevnica i u danima kada radi iznosi 250 dinara, pošto sprema dnevno oko 40 obroka znači da spremi jedan obrok za pet dinara.

"Jako smo zadovoljni kuhinjom kada radi. Slavica je vredna i pedantna, sprema domaće pite, sama pravi kore, peciva i ostali obroci su ukusni, deca su zadovoljna . Značilo bi nam dosta da kuhinja nastavi da radi jer u selu nema pekare ili nekih drugih radnji gde bi deca mogla da kupe užinu", kaže Jelena Šćepović, majka deteta koje se hrani u đačkoj kuhinji škole u Kratovu.

Direktor škole Zoran Tanasković, kaže da je ove godine obećano povećanje na 25 odsto, da će se on boriti da kuvarica dobije makar pola plate, jer na drugi način nije moguće organizovati rad kuhinje. Nezadovoljni su i roditelji jer đačka kuhinja radi samo dva dana, ni zaposlenima to ne odgovara, a u najgorem položaju je kuvarica koja radi za simboličnu platu.

"Prošle godine smo slali zahtev resornom Ministarstvu sa obrazloženjem, pa nam nije odobreno povećanje norme. Ove godine smo ponovili zahtev i ima nekih indicija da će nam izaći u susret", kaže Tanasković.

U nameri da napravi uštede u obrazovanju Ministarstvo je donelo razne pravilnike o finansiranju čija je primena u praksi ponekad, kao u ovom slučaju, apsurdna, naročito ako se zna da oni koji su potpuno ostali bez norme i nikako ne rade, sve vreme primaju punu platu.

Ima platu 30.000, i može sebi sve da priušti: Beograđanka otkriva kako!

Foto: Profimedia/ilustracija
Foto: Profimedia/ilustracija

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs