Vredi pročitati

Ima platu 30.000, i može sebi sve da priušti: Beograđanka otkriva kako!

Ja ne vidim potrebu da mi na etiketi farmerica piše ime poznatog brenda, i tako mi džemper pada preko nje, iskrena je devojka
Lifestyle
21:00h Autor:
Ima platu 30.000, i može sebi sve da priušti: Beograđanka otkriva kako!
Foto: Shutterstock

U vreme malih plata, a velike skupoće u Srbiji, većina ljudi pita se kako da izađe na kraj sa visokim računima i sastavi kraj sa krajem.

Međutim, jedna naša sugrađanka odlučila je da otkrije kako uspeva da preživi sa platom od 30.000 dinara, a da pritom ne mora da se odriče ni garderobe, ni letovanja, ni ukusne hrane.

"Budimo realni, 30 hiljada i nije neka para. Ali, ako se pravilno rasporedi, uštedi tamo gde može, odnosno ako se ne razbacujete, može da vam ostane za sve.

Prvo da se razumemo - nemam dečka ili sponzora koji me finansira, živim sama u stanu koji sam nasledila od bake.

Za početak, kada sam shvatila da na cigarete dajem skoro 7.000 mesečno, skoro trećinu svojih prihoda, odlučila sam da ih ostavim. Nije bilo lako, ali postavite sebi drugi cilj - shvatite da vam je taj novac potreban za nešto drugo i uspećete.

Taj novac mi sada služi za plaćanje struje, vode, tekućih komunalija, interneta i mobilnog telefona!

Vreme ti je da se udaš, kad ćeš da rađaš decu: Beograđanka (27) oštro odgovorila zašto ne želi brak!

Kada je reč o mobilnom telefonu, nekada sam ga plaćala mnogo više. Ugovorna obaveza od 24 meseca, plus paket od oko 2.000 dinara mesečno bio mi je jedva taman. A onda sam shvatila da mi novi smart telefon, koji se ni po čemu ne razlikuje od onog koji sam uzela pre dve godine, zapravo i nije potreban, produžila sam ugovor bez uređaja izbog toga dobila 50 odsto manji račun tokom te dve godine. Razmislite - to je zapravo 24 hiljade, za taj novac možete da kupite solidan laptop, mnoštvo hrane, novu garderobu ili odete na kraći put!

Možda vam je u glavi odmah internet i sav novac koji trošite na njega - ja koristim samo WiFi, koji je skoro svuda otvoren, dostupan i besplatan.

Kada je reč o hrani, dugo sam na poslu jela peciva iz pekare, roštilj, koristila restoranske usluge dostave hrane... I shvatila da mesečno potrošim skoro 10 hiljada dinara na hranu, i to samo tokom radnog vremena!

Počela sam svakog dana da kuvam kod kuće i nosim ručak na posao - em imam spremljeno jelo kod kuće, em na poslu znam šta jedem!

Da biste spremili ukusnu hranu ne treba vam preterano mnogo novca. Naravno, zavisi od ukusa, ali meni je 400 dinara sasvim dovoljno da spremim bogat ručak - na primer, malo piletine, pirinač, mešano povrće, rezanci i malo začina, od toga možete da napravite domaću pileću supu i pilav sa mesom, koji ja, pošto živim sama, mogu da jedem dva dana. I šta tome šali? Izračunala sam da sada na hranu mesečno potrošim između 7 i 8 hiljada.

Zbog njih nemate novca: 3 navike za štednju koje vas zapravo teraju da više trošite!

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ako želite da uštedite novac, morate dobro da razmislite i o garderobi i obući. Za početak, treba da razgraničite sa sobom da li vam je draže da dobijete četvorocifren račun i dokaz, koji ne znam čemu služi, da ste pazarili u fensi tržnom centru, ili da imate sve ostalo što vam duša želi.

Ja ne vidim potrebu da mi na etiketi farmerica piše ime poznatog brenda, i tako mi džemper pada preko nje. U običnim prodavnicama možete da pronađete farmerke odličnog kvaliteta, po ceni od 1.200 do 1.500 dinara, a da su pritom i modernog kroja.

Isto važi i za obuću, jakne, džempere. Vuna je vuna, koga briga da li ju je ispleo Kinez koji radi za svetske proizvođače ili sam za sebe! Pametno je i kupovati stvari nasezonskim rasprodajama, tada možete čak i u te fensi butike, jer ćete tada naći stvari označene onoliko koliko zaista vrede, tokom sezone ste samo plaćali gazdi poznato ime i kiriju na luksuznoj lokaciji .

Novine i knjige više ne kupujem - sve može da se nađe na internetu i to je jedini trošak kog se ne odričem, jer mi, između ostalog, služi i da pronađem sve ove informacije o sniženjima i slično.

Takođe, svu hranu, kozmetiku i sredstva za higijenu kupujem na akciji - obiđite malo radnje i supermarkete, svi proizvodi kad tad dođu na sniženje, samo se vrte u krug i smenjuju jedan za drugim.

Ispovest Beograđanke (28): Zašto mrzim muškarce koji nemaju pare!

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Negde sam pročitala da jedna žena čak i ne puni telefon kod kuće, već to radi na poslu, kako bi uštedela struju. Ja nisam otišla u toliki ekstrem, ali bojler i veš mašinu uključujem samo noću, u jednom trenutku mi gori samo jedna sijalica, a sve uređaje isključujem iz struje kad god ih ne koristim.

Da li ste znali da svaki uređaj kada mu je kabl uključen u struju, bez obzira što je isključen na dugme, troši čak 95 odsto struje?! E zato i vi počnite da ih isključujete!

Ne morate ni da plaćate teretanu da biste odlično izgledali! Ja trčim na Adi, a tokom zime radim vežbe u stanu.

Kao rezultat svega toga, mesečno mi ostane između 13 i 15 hiljada! Jednom mi je ostalo čak 19, ali to je bio mesec kada sam često ručala kod roditelja, a sebi nisam kupila ništa od garderobe i slično.

Razmislite - to je na godišnjem nivou oko 150 hiljada uštede, a zapravo niste izgubili ništa - garderobu ste kupovali, jeli ste zdravije, vežbali na svežem vazduhu... Možete da dobijete i novac i zdrav život!

Zahvaljujući ovakvim promenama, prošle godine sam priuštila sebi letovanje i put u Španiju, što mi je oduvek bila želja, a da nisam kasnije morala da oskudevam u svemu.

Kad sam mogla ja, možete i vi. Samo treba da probate i budete uporni", ispričala je devojka.

Ima dvoje dece, a ni dinar u džepu: Poruka jedne mame ostavila svet bez daha!

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs