Ljubav ili posesivnost

Greške koje se (ne)ispravljaju: Kada se roditelji mešaju u porodični život svoje dece!

Roditelji bi trebalo da poštuju želju svoje dece i ne mešaju se u njihove odluke
Porodica
14:56h Autor:
Greške koje se (ne)ispravljaju: Kada se roditelji mešaju u porodični život svoje dece!
Foto: Thinkstock

Roditelji često greše u onome što se tiče njihove dece, kao uostalom i deca u većini slučajeva: ona ne slušaju roditelje i zato im sve ide loše a zatim govore da im "ne ide".

Kada se momak i devojka zaljube jedno u drugo i hoće da se venčaju, nije dobro da im roditelji smetaju u tome. Oni treba da im dozvole da se venčaju zato što je mladima jako teško da se bore sa telom i izbegnu greh. U većini slučajeva mladi padaju u greh i žive u bludu zato što su se roditelji protivili njihovom braku. Tada greh pada i na roditelje i oni će odgovarati za to.

Roditelji su dužni da uče decu dobrome i da im otvaraju oči onda kada će nešto što deca žele sada u budućnosti biti loše. Naročito majke devojaka i momaka osećaju da li deca odgovaraju jedno drugome. Bog je dao majkama taj osećaj da bi one čuvale svoju decu od zla. Majka treba da upozori svoju ćerku ili sina rečima: "Pogledaj malo bolje, dete moje. Meni se čini da te bi ne odgovara ta devojka (momak)".

Svekrve iz pakla: Najgore uvrede na koje je spremna njegova majka!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jer majka mnogo primećuje i zato i govori kćerki: "Meni se čini da će taj momak biti pijanica (ili bludnik ili ljubomoran ili kavgadžija ili će te tući itd)" i savetuje devojci da ne žuri već da sačeka malo, jer majka ne vidi da iz toga može da izađe nešto dobro.

I majka momka vidi u devojci kojom on hoće da se oženi takve osobine i nedostatke koji će narušavati spokoj i neraskidivost njihovog braka.

Ali, u većini slučajeva, zaljubljena deca već ništa ne primećuju i nikoga ne slušaju, ni roditelje niti koga drugog, i uporno istrajavaju na tome da hoće da se venčaju. Da bi uspokojili roditelje i dobili njihov blagoslov za brak, ona uveravaju majku da, kao "on uopšte nije i neće biti takav" ili "ja ću njega da izvedem na pravi put!"

Ali ispraviti bilo koga je teško i skoro nemoguće. Ljubomornog muža ili ženu nećeš moći da ispraviš. Nevernog muža ili ženu takođe nećeš moći da ispraviš. Muža ili ženu koja pije nećeš moći da ispraviš. Naprotiv, posle svadbe će se, vremenom, taj greh (strast) koji vlada njima, pojačati još više, i naneti mnogo stradanja njihovom životnom saputniku.

U svakoj čorbi mirođija, piće vam krv na slamčicu: Najgora svekrva u Zodijaku!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zato će teško biti toj deci koja ne slušaju svoje roditelje, koji ne shvate ozbiljno njihove napomene i predosećaje, i stupe u brak na takav način. Ona će zaslužiti taj teški život, koji će im dopasti zbog neposlušnosti. To će biti njihov teški krst koji su oni sami izabrali.

Ako deca budu uporna i neće da slušaju roditelje i ne obraćaju pažnju na njihove savete, roditelji treba da im dozvole da se venčaju zato što su oni, deca, sami to izabrali. Što više roditelji budu sprečavali decu da stupe u brak, to će više oni istrajavati na svome, neće ih slušati i čak ih mogu i zamrzeti zbog toga, a zatim će živeti nevenčani u grehu bluda. Zato roditelji treba da im dozvole da se žene a deca će sama zažaliti što ih nisu poslušala i složiće se sa time da su sami zaslužili tu sudbinu i krst koji su sami izabrali.

Teško onim roditeljima koji se mešaju u život svoje dece koja su stupila u brak i ruše njihovu porodicu!

Svekrva, ako joj se ne sviđa nevesta i ako ne igra kako ona svira, trudiće se da razvede sina sa snajom, makar imali i dvoje-troje dece. Tada neprijatelji dece postaju sami roditelji. Neke majke su ljubomorne na svoje snaje zbog toga što sin deli svoju ljubav između nje i druge žene i sa silnom mržnjom će se boriti protiv svojih snaja. Tako slepa ljubomora svekrve čini pretnju za brak dece.

Postoje i roditelji – vlasnici. Oni hoće da znaju sve što čine njihova deca u braku: šta jedu, kada ustaju, kakvi su domaćini snaja ili zet, jesu li trudoljubivi, koliko ima đubreta u kanti, koliko posuđa nije oprano, i pri tome daju primedbe. Kada se te primedbe ponavljaju, to u jednom trenutku počinje da izvodi mlade iz takta i nastaje sukob.

Neke majke, da bi se osvetile snajama, podstrekuju svoje sinove protiv njih, govoreći da oni treba da budu muškarci i da postave svoju ženu na mesto. I kada je oni izvređaju, rastuže je ili je čak udare, svekrva oseća da joj se osvetila. Snaje osećaju “odakle duva vetar“ i počinju da se svete svekrvama na svoj način. I tako se doliva ulje na vatru, dok ne dođe do lošeg završetka sukoba – rastave, razvoda.

Teško tada onim roditeljima, koji ruše brak svoje dece. Šta je rečeno u Svetom Pismu?

"Šta je Bog sastavio, čovek da ne rastavlja" (Mt. 19,6)

Prevela s rumunskog Zinaida Pejkova(Pravoslavie.ru, preuzeto sa Pravoslavnajaporodica)

Odigrajte na ovu kartu i svekrva će vam jesti iz ruke: Dve taktike koje deluju na najtvrđi orah!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs