Dekorativno i lepo

Kako da napravite baštensko jezerce: Rajski kutak u dvorištu! (FOTO, VIDEO)

Svoje dvorište ili vrt možete da ukrasite jednostavno, uz mala ulaganja. Jezerce možete da napravite od specijalnih folija ili kupite već gotovo
Porodica 13.06.2015. - 15:54h
Foto: Shutterstock

Ako hoćete da vam svi zavide na dvorištu, napravite baštensko jezerce ili ribnjak. Baštensko jezerce može da postane hit vašeg vrta, samo trebate da uzmete u obzir nekoliko stvari pre nego što počnete da radite:

 

1. Da vodite računa o prostoru na kojem želite da smestite jezerce tj. koliko će biti veliko i kojeg oblika;

 

2. Da odlučite hoćete li sami da napravite jezerce od specijalnih folija/lajnera ili ćete kupiti već gotovo, od fiberglasa ili plastike;

 

Bršljan oko kuće odbija negativnu energiju: Drvo jabuke u dvorištu donosi mir i prosperitet!

 

3. Ako jezerce stavite na sunčano mesto imaćete u njemu više algi, a ako je ispod nekog stabla, moraćete stalno da čistite lišće;

 

4. Ukoliko imate malu decu, možda bi trebalo da stavite neku ogradu ili prilagodite dubinu jezerceta zbog njihove sigurnosti;

 

Ako nameravate da držite ukrasne ribice u jezeru neophodna je veća dubina, dok je za dekorativna jezerca sa ukrasnim vodenim biljem dovoljna i manja. Upotreba crnih folija daje iluziju veće dubine jezera. Ako se odlučite da postavite fontanu ili vodopad, morate i da dovedete struju za pumpu.

 

Vaše ruže najlepše u komšiluku: 12 saveta za pravilnu negu!

 

Postupak pravljenja baštenskog jezerceta sa mini fontanom, pogledajte u narednom videu:

 

 

Pumpe
Ako planirate da držite ribice u jezeru, trebaće vam jača akvarijumska pumpa sa protokom od oko 600 litara na sat, koja može da se koristi i za pražnjenje jezera prilikom čišćenja. Pumpa vam treba i ako postavite fontanu ili vodopad.

 

Vodite računa da imate gde da odložite zemlju koja će preostati nakon kopanja kao i da sve ivice jezera budu u istoj ravni, sem ukoliko odlučite da stavljate neke vodopade ili kaskade. Ukoliko postavljate jezero od folije najbolje je da kupite onu koja je napravljena baš za ovu namenu. Moguće je koristiti i jeftinije folije (kao što su one za plastenike), međutim, one nisu tako trajne. Profesionalne folije su crne i ne propuštaju svetlo, što je idealno jer ispod nje ne može da niče bilje.

 

 

Kada je otvor iskopan, potrebno je postaviti foliju ili već gotovo jezero. Plastična jezerca je dovoljno umetnuti u otvor (koji iskopan prema njegovoj formi) i ukrasiti ivice kamenom.

 

Feng šui biljka koja donosi novac: Kako da gajite krasulu kod kuće! (FOTO)

 

Ako se postavlja folija - potrebno je staviti je u udubljenje i ispraviti nabore što je moguće više, pri tom vodeći računa da sa svake strane ostanu dovoljni prepusti (oko 15 do 20 santimetara). Jezero bi onda polako trebalo puniti vodom do nivoa od oko 25 santimetara od površine, a pri tom i dalje ispravljati nabore.

 

Kada folija pod težinom vode lepo legne u iskopano udubljenje, treba sačekati nekoliko sati i onda postavljati kamen ili cigle.

 

Bočne strane jezera možete da obložite glatkim oblucima kako bi izgledalo kao da je celo od kamena.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...