Sve što smo imali dali smo snaji, a ona nas umalo strpala u zatvor: Unuci je zbog šok razloga zabranila da nam dolazi

Ispovest svekrve kojoj snaja ne da da viđa unuku prepuna je zanimljivih detalja.

Porodica
Sve što smo imali dali smo snaji, a ona nas umalo strpala u zatvor: Unuci je zbog šok razloga zabranila da nam dolazi
Foto: Shutterstock

Draga Ksenija, imam 60 godina, majka sam i baka. Jedan sin, snaja i unuk žive u inostranstvu, dok drugi sin sa suprugom i unučicom, koja ima nešto više od tri godine, živi s nama. Ne mogu naći mir otkako sam čula nešto što je to dete reklo. Ali prvo ću opisati našu situaciju.

Snaja živi s nama već sedam godina. Prihvatili smo je, dali joj sve. Izgradili smo novu kuću i ponudili im da preurede sprat za sebe, no zbog nesrećnih okolnosti danas žive u staroj kući moje svekrve koja je spojena s našom novom.

Baka, Svekrva, žena
foto: Shutterstock

2019. godine snaja je učinila nešto zbog čega smo svi mogli završiti u zatvoru – posadila je marihuanu u kući, a moj suprug je to otkrio. Zbog toga je došlo do velike svađe i mržnje s obe strane. Zatražili smo da se isele. No, nakon tri nedeje, sin nas je molio da se vrati. Dopustili smo njemu, ali nismo želeli da se i ona vrati. Međutim, on je doveo i nju. Iako žive odvojeno i koriste svoju improviziranu kuhinju, mi plaćamo cele režije. Snaja ne radi i sada je opet trudna. Sinova plata nije dovoljna za sve troškove. Iako im indirektno pomažemo, snaja se drži po strani i ne želi sarađivati.

Najviše boli što nam je dete zabranjeno od rođenja. Nedavno se dogodilo nešto što me potpuno šokiralo. Suprug je u prolazu pozvao unučicu da joj nešto damo jer uvek imamo nešto za nju. No, unuka je rekla: "Mama mi je rekla da ne smem doći kod vas." Na suprugovo pitanje zašto, odgovorila je: "Jer mi je mama tako rekla." Jako nas je to povredilo.

Marihuana
foto: Profimedia

Čujem da snaja sada priča kako nisam zaslužila videti unučicu i da sam loša osoba. Bez obzira na sve, ona je i dalje pod našim krovom, ne pomaže oko kuće, iako sam ja još uvek zaposlena. Da mi dopuste viđati unuku, možda bih mogla preći preko svega, ali preko ovakvih reči i postupaka, ne mogu. Šta učiniti? Razočarana.

Ksenijin odgovor: U vašim očima snaja je kriminalka, a ona je samo nezrela osoba

Draga Razočarana, jasno je da vam je stalo do unučice i porodice, no čini se da ste u zamršenoj mreži problema s kojima je teško izaći na kraj. Morate biti praktični i neke stvari rešiti sami sa sobom pre nego krenete sređivati porodičnu situaciju.

Svađa, Majka i ćerka, snaja i svekrva
foto: Shutterstock

Spomenuli ste da je vaša snaja posadila marihuanu, a to je svakako bio težak udarac za vas i vašeg supruga. Međutim, teško da vaš sin to nije odobrio, zar ne? Je li marihuana bila namenjena za prodaju ili za njihovu ličnu upotrebu?

Nama, starijim generacijama, teško je prihvatiti ovakve stvari. Iako zakon na marihuanu ne gleda blagonaklono, ona se sve manje smatra nekim kriminalnim delom, pogotovo kada je reč o malim količinama za ličnu upotrebu. Naravno, to ne znači da trebate opravdavati ono što se dogodilo, ali možda vam pomogne da drugačije gledate na celu situaciju. Pogotovo jer se nemila epizoda dogodila pre nego je unučica došla na svet. Nakon rođenja deteta, vaša snaja je danas druga osoba.

Što se tiče neplaćanja režija, potpuno vas razumem. Nije pošteno da snaji plaćate račune, dok vas ona ignoriše i distancira se. No, razumem i da to činite zbog ljubavi prema sinu i, najviše, prema unučici. Lepo je pomagati porodici, ali čini se da je sada pravo vreme za ozbiljan i konstruktivan razgovor sa sinom. Morate razgovarati o finansijskim obavezama i podeli troškova. Pogotovo jer dolazi još jedno dete i računi će se povećavati. Za ovakvu situaciju morate doneti zajednički plan. Razmotrite može li sin raditi neki dodatni uz glavni posao.

Posebno je važno da sa snajom popravite odnos. Jako ste povređeni njenim postupcima, ali to morate učiniti ne samo zbog sina, već i zbog unučadi koja zaslužuju stabilno i srećno porodično okruženje. Pokušajte biti pametniji i stavite se na trenutak u snajinu poziciju. Koliko god da vam izgleda da je ona kriva, u njenim očima, vi ste napravili problem tamo gde ga nije bilo. To je i generacijski jaz.

Razmotrite sve ovo što sam vam rekla i postavite sebi pitanje – ko će biti mudriji i preuzeti inicijativu? Ko je najzrelija osoba među vama? Snaja koje je do samo par godina uzgajala marihuanu u vašoj kući? Sin koji joj je u tome pomagao? Ili vi? Zrelost povlači odgovornost. Kakva-takva, snaja vam je dala unučicu i daće vam još jedno unuče uskoro. I to je datost koje se morate držati.

Znam da će vam neki naši komentatori savetovati da pokrenete spor pred Zavodom za socijalnu rad, ali teška artiljerija u ovom trenutku će vam svima samo našteti. Umesto pelina, ponudite med. Otvoren i iskren razgovor, uz želju da razumijete njezine stavove, mogao bi biti ključ za ponovno izgradnju poverenja. Ili je jednostavno zovite na kafu, odnesite joj kolače, ponudite neku pomoć. Budite mudri. Sto puta merite pre nego što odrežete. Tada će vas i sin podržati u vašim naporima i pogurati stvari u pravom smeru. Ksenija.

(Moje vrijeme)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs