Dr Gordon Neufeld objasnio zašto deca treba da se ugledaju na roditelje: Psiholog čije savete prate Đokovići otvara oči

Roditeljstvo je težak rad koji se svakodnevno uči i neophodna je pomoć

Porodica
Dr Gordon Neufeld objasnio zašto deca treba da se ugledaju na roditelje: Psiholog čije savete prate Đokovići otvara oči
Foto: Printscreen Youtube

Dok su deca mala okrenuta svojim roditeljima od kojih traže odgovore za sva pitanja, nedoumice i život uopšte. Roditelji im predstavljaju najvažnije figure u životu i žele svaki trenutak da podele sa njima, između ostalog, oni su im i najbolji prijatelji.

Međutim kada dođu u tinejdžerske godine i neposredno pre toga deca se okreću svojim vršnjacima i za roditelje imaju sve manje i manje vremena. Tada će se radije posaveovati sa najboljim prijateljom nego sa mamom ili tatom i u većini slučajeva poslušate pre drugare nego osobe koje su ga odgajile i vaspitale.

Međutim Dr Gordon Neufeld objasnio je koliko je važno da se naša deca ugledaju na nas, a ne na svoje vršnjake i da smernice u sazrevanju dobiju upravo od svojih roditelja.

Prema tome roditelja nikada ne treba da izgube osećaj odgovornosti prema svom detetu i potrebu da upravo oni budu odgovor koji njihovo dete, tinejdžer traži.

Dr Neufeld objašnjava da se ne sme izgubiti samopouzdanje roditelja i nije potrebno da oni znaju sve odgovore, vać da oni sami budu odgovor na potrebe svoga deteta.

Isto kao i u braku, odgovor za potrebe vašeg partnera treba da budete upravo vi sami.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs